Един живот не стига

Спомен за Надя Кехлибарева

Снимка: семеен архив

За Надя Кехлибарева може да се говори дълго и интересно. Но днешното време е все по-динамично и сякаш човек иска да узнае всичко някак наведнъж. Затова ето накратко пътя ѝ: родена в София през 1933 г., а детството и юношеството си прекарва във Варна. Надя Кехлибарева следва успоредно две филологии – френска и руска.

След завършването на висшето си образование известно време преподава, докато бъде поканена за редактор в издателство „Народна младеж“, а след това дълги години заема длъжността на завеждащ отдел „Поезия“ в едно от най-елитните издателства – „Български писател“. Дълги години и до края на живота си е член на Съюза на българските писатели, известно време и негов секретар. Заедно с Лиляна Стефанова и Леда Милева представя българската група в международната необвързана писателска организация – Пен Клуб, където е представяна българската литература на международни форуми.

Владее литературно пет езика и може би затова любовта ѝ към превода я нарежда сред търсените преводачи от немски и френски. В края на 70-те години на миналия век е българската стипендиантка в световноизвестния писателски център в университета на Айова сити за шест месеца. Всичко насъбрано от тази специализация, а и от многобройните международни контакти с големи писатели на века се излива в зрялото и късното ѝ творчество. Автор е на 40 издадени книги – стихосбирки от любовна и интимна лирика, есеистика, разкази, както и детска литература.

Ето накрая и някои характерни белези на нейната поезия и творчество – Надя беше сред хората, които вярват, че красотата и доброто ще спасят света. Друга нейна характерна нишка, която преминава през цялото ѝ творчество е състраданието към човека в беда, в нужда, към незабелязания, а оттам и към несправедливо забравения. С много топлина е обгърнато творчеството ѝ за деца – това са: „Цветни стъкълца“, „Птиче с качулка“, „Момчето и слънцето“, „Момчето и нощта“, „Приказки за голямата долина“, „Приказки от моряшкия куфар“, „Птиче с качулка“ и още други. Като поет Надя Кехлибарева считаше писането на детска поезия за много трудно и отговорно дело. Получава много национални и международни награди. За последната си стихосбирка – „Един живот не стига“, излязла от печат само няколко дни след ранната ѝ кончина, Надя Кехлибарева получава Голямата награда за поезия (посмъртно) на град София. Сред стихосбирките ѝ са още „Целувката на Евридика“, „Кръгла година“, „Синьо пристанище“, „Моето море“, „Отражения“, а сред обичаните есеистични книги „Планината на силните“, „Красота минава през делника“, „За какво разказват ръцете“. Във всички тях независимо поезия или проза, Надя Кехлибарева обича да се вглежда в обикновения човек и неговия свят, в красотата на нещо съвсем обикновено, като стара картичка от далечен град или детски стъпки по пясъка.

През 2018 г. се навършиха трийсет години от смъртта ѝ, която дойде бързо и неочаквано в разцвета на творческите ѝ години. А датата 22 ноември е рождената дата на Надя Кехлибарева. Литературната критика неведнъж е отбелязвала особената музикалност на стиха ѝ, може би поради любовта ѝ към музиката. Но заедно с това и високата ѝ гражданска ангажираност – човекът, който може да е миньор или актьор, или продавач на цветя, или летец или лекар. На два пъти ѝ е присъдено почетното звание „Почетен гражданин на град Лъки“, а посмъртно и на град Варна.

Сред по-значителните ѝ награди се причисляват още:

• Литературна награда „Изворът на Белоногата“ 1987 г.
• „Сребърен плакет“ – за превод от немски на български на форум в Лайпциг.
• Почетна награда София I степен за литературната ѝ дейност.
• Последната ѝ стихосбирка „Един живот не стига“, чийто издание не доживява получава посмъртно Голямата награда на София за литература и поезия.

Рубриката „Човекът“ на предаването „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ от 29 юни бе посветена на Надя Кехлибарева. Дни след рождения ѝ ден ви припомняме и документални записи на нейни изпълнения.


Още от категорията

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

За вниманието към детайлите

„Животът е комбинация от магия и паста“, казва италианският кинорежисьор Федерико Фелини. За вкуса на храната в два романа, които ни изпращат в различни краища на света и ни предлагат различни рецепти за справяне с кризите, говорим в следващите минути – за "Супа от нар" на иранска писателка Марша Мерхан и за "Песента на хляба" на Робин Слоун. „Ако..

обновено на 10.12.18 в 17:31
Проф. архитект Тодор Булев

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“...

публикувано на 10.12.18 в 16:34

Коледната изложба на пловдивските художници се открива в ГХГ

Коледната изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година е приютена залите на Градската художествена галерия.  Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика и скулптура, за млад автор, както и Наградата на кмета на Пловдив.  Тази година техните носители са: за живопис – Минчо Панайотов, за графика – Димитър Апостолов, за..

обновено на 10.12.18 в 16:22
Салвадор Дали и Гала

Светът през очите на една жена

"Обичам Гала повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо и дори повече от парите".Това пише Салвадор Дали за жената до себе си – Гала, а ние в следващите минути ще погледнем света през очите на една жена. Ще говорим за рускинята Елена Дмитриевна Дяконова, позната като Гала – музата на Салвадор Дали, Макс Ернст и Пол Елюар, и дали..

публикувано на 10.12.18 в 15:25

„Историята на конете вихрогони…“ – роман от вълшебни приказки

Книгата на румънския писател Флорин Бикан „Историята на конете вихрогони, разказана от самите тях“излиза на български по инициатива и под редакцията на Лора Ненковска. Преводач е Иван Радев, а илюстратор Весела Кучева. В събота от 11:00 на Международния панаир на книгата в НДК детския роман ще бъде представен в разговор с участието на..

публикувано на 10.12.18 в 15:15