Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Светослав Малинов:

ЕК трябва да направи нова оценка за проекта АЕЦ „Белене“

Проектът е нотифициран от ЕК през 2007 година, обясни министър Петкова

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия трябва да направи нова оценка за проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщи евродепутатът Светослав Малинов, който е получил отговор на зададен от него въпрос през септември. Пред „Хоризонт“ Малинов уточни:

„Най-разумното нещо, което трябва да направи българското правителство, е да погребе АЕЦ „Белене“. Няма никакъв смисъл да се упорства повече, а да се търси политическа отговорност и ако може – наказателна, от тези, които вече сключиха договор и купиха реакторите“. 

По темата за „Белене“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че проектът е нотифициран от Европейската комисия през 2007 година. В документа е записано, че при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира Комисията за настъпилите промени. Петкова изрази учудване, че е било отправяно подобно питане, тъй като темата е била проучена още при излизане на арбитражното решение. Енергийният министър обясни, че първо трябва да мине процедурата за избор на стратегически инвеститор, а когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до Европейската комисия. 

СнимкаСпоред бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, строителството на АЕЦ "Белене" е много закъсняло:
"Трудно ми е да преценявам политическото решение за изграждане на АЕЦ "Белене", но моята позиция е, че изключително много сме закъснели с изграждането на нова мощност". 

"Не съм убеден, че по начина, по който търсим инвеститор, ще го намерим. Аз лично смятам, че българската ядрена енергетика трябва да се развива като държавна ядрена енергетика", каза още експертът, който коментира и проблемите на ТЕЦ "Марица Изток-2“  в интервю за предаването ни "Нещо повече". 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени