Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишният музикален фестивал в НДК - в почит към диригента Емил Чакъров

Снимка: БТА

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в Националния дворец на културата ще отбележи подобаващо 70-годишнината от рождението на диригента Емил Чакъров - именно той основава фестивала през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения Фестивален симфоничен оркестър. Под ръководството на маестро Чакъров преминават четири издания на форума.

Мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“. Като част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал ще бъде открита изложба с фотографии на Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е предвидено за 5 декември от 19 часа.  Диригентът ще бъде почетен и със специална панорама с филми и концертни записи. На 6 декември от 18.30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалния филм „Последен концерт“ на режисьора, продуцент и сценарист Георги Тошев.

32-рото издание на форума обръща специално внимание на най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни на 29 декември от 11 часа в кино „Люмиер Лидл“. Детската програма ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в клуб „Перото“ на 2 и 16 декември от 11 часа. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

За първи път от 2002 г. насам в Новогодишния музикален фестивал ще участва големият български цигулар Минчо Минчев, а по негова покана в София за първи път ще пристигне контрабасистът Рик Стотийн. Свежото младо присъствие на камерна сцена ще бъде сопранът Мила Михова, която ще представи рецитала „Бисери на белкантото“ заедно с утвърдения по световните сцени акомпанятор Ричард Баркър, а традиционният Новогодишен концерт ще премине под знака на танците. Диригент на Фестивалния симфоничен оркестър отново ще бъде маестро Емил Табаков, солист - един от най-обичаните флейтисти на нашето време - Патрик Галоа.

Два са джаз концертите тази година - Swing Dance Orchestra ще открие фестивала на 5 декември, а Ангел Заберски ще представи специално подготвения проект „SYMPHONY – JAZZ“.

Интересни подробности за концертите в рамките на Новогодишния музикален фестивал тази година разкри продуцентът от НДК Юлиана Караатанасова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени