Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да съберем заедно 2019 нови книги за библиотеките до края на годината

БНР Новини

Новата инициатива на Сдружение за градски читални приканва хората да дарят книги за българските библиотеки. Тя стартира под наслов „Да съберем заедно 2019 нови книги за библиотеките до края на годината“ само преди десетина дни, но за това кратко време са събрани 779 книги.




СнимкаТова са около 40 на сто от поставената цел, но има доста време до края и се надяваме да съберем още – казва Александър Шпатов, председател на Сдружението за градски читални. – Ние съществуваме от три години, направихме читалня в Градската градина в София. Там обаче пространството е много малко и събира около 6 хиляди книги. Затова всички останали книги, които хората ни носят на място, ние от своя страна даряваме на различни библиотеки в София и страната – училищни, читалищни, градски. За последните три години сме дарили около 10 хиляди различни книги.

Вече са разпратени и първите дарения – на регионалните библиотеки в Добрич и Враца, читалищата в гр. Крън, с. Труд и с. Дуранкулак, както и на библиотеката на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Снимка

Много хора ни пишат от различни места в България с молба да им помогнем. Държавата не се включва достатъчно да подпомага библиотеките за закупуване на нови книги. Те разчитат основно на дарения, така че сами трябва да си помагаме като читатели
– отбелязва Александър Шпатов.

В библиотеките и читалищата най-голям е недостигът на книги, издадени през последните години, както и на заглавия за деца.

От опита, който имаме от последните три години, се убедихме, че библиотеките търсят изключително и само съвременни книги. Дори да ни дарят голяма и добре запазена библиотека от стари книги, ние просто нямаме какво да ги правим – обяснява председателят на Сдружение за градски читални. – Библиотеките имат достатъчно стари книги. Проблемът е с новоиздадените. Те са по-атрактивни. Ако един човек тепърва се чуди дали да посегне към книга, ще посегне много по-лесно към една нова книга. Има стари книги, които са прекрасни и с прекрасни преводи, много добре оформени, но нуждата е за нови книги. Отделно най-важните читатели за всяка библиотека са децата, така че с голяма радост ще приемем всякакви детски книги, особено книги за най-малките. Разбира се, най-важното книгите да са в добро състояние, за да може да бъдат ползвани по-дълго време.

Читалнята в Градската градина в София очаква и вашите дарения всеки ден от 10 до 20 часа. От рафтовете на библиотеките липсват книги, издадени през последните 10 години – нови издания на приказки, енциклопедии, детски и тийн романи, комикси и други любими на децата текстове, книги за деца до 5 години, съвременна българска литература. Не се приемат стари издания в лошо състояние, техническа литература, както и стари книги на чужди езици.

Снимка

Ако някой е в друг град, може да дари директно на библиотеката там, няма нужда да ги изпраща в София
– напомня Александър Шпатов.

Снимки: chitalnyata.bg

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна