Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фючърсите на фондовите индекси сочат за негативен старт на Уолстрийт през Черния петък

Американските фондови индекси се понижават по време на извънборсовата търговия, което е предпоставка за негативен старт на Уолстрийт през Черния петък след вчерашния официален почивен ден за Деня на благодарността.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с 180 пункта (с 0,74%), на индекса S&P500 - с 0,8% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с над 1% около час преди старта на реална търговия на Уолстрийт през Черния петък.

Американските инвеститори изглеждат нервни преди очакваните с голям интерес търговски разговори между президентите на САЩ и на Китай през следващата седмица, когато ще се проведе годишната среща на лидерите на страни от Г-20 (между 30-ти ноември и 1-ви декември). Днешното ново драматично поевтиняване на петрола към най-ниски нива за годината също допринася за негативната нагласа преди старта на търговията на американския пазар на акции, като самата търговия ще бъде по-кратка от обичайното с оглед на дългия уикенд за Деня на благодарността.

В рамките на отминаващата по-къса работна седмица, индексът DJIA е на път да приключи със седмично понижение от 3,7%, индексът S&P500 - с 3,2% и технологичният индекс Nasdaq - с около 3,8 на сто.

Има редица причини за негативните настроения на Уолстрийт, като инвеститорите продължават да се притесняват за перспективите пред икономическия растеж на САЩ на фона на все по-ясните сигнали за забавяне на глобалната икономика и с оглед на търговската война между Вашингтон и Пекин. Има и опасения, че Федералният резерв греши като продължава с политиката си на постепенно, но трайно повишаване на лихвените ставки, като се очаква следващото вдигане на федералната фондова лихва да бъде факт на последното за годината заседание на 19-и декември. В последно време се засилват и опасенията относно пазарната оценка на технологичните и интернет компаниите.

Оповестените по-рано днес слаби икономически данни от еврозоната и по-специално от Германия изглежда потвърждават притесненията относно все по-негативните перспективи пред световната икономика.

Сривът на фючърсите на американския лек суров петрол със 7% към 50,65 долара за барел пък допринася за негативно представяне на енергийния сектор на извънборсовата търговия. Акциите на Chesapeake Energy Corp. се понижават с над 4%, а на Exxon Mobil Corp. - с 2 на сто.

Американските инвеститори ще следят и развитието на европейската политическа обстановка, след като вчера ЕК одобри проектодокумента за бъдещите отношения на ЕС с Великобритания след Брекзит (след официалното излизане на Обединеното кралство от съюза на 2-ти март догодина). Самата Брекзит сделка ще бъдат основна тема на предстоящата в неделя извънредна среща на лидерите а 27-те страни-членки на ЕС.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна