Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Каникова: САЩ ще трябва да навигират между принципите си и важните взаимоотношения

Снимка: ЕПА/БГНЕС


„САЩ ще трябва да намерят начин да навигират между принципите си и необходимостта да опазят важни взаимоотношения. Финансовите и политическите интереси са твърде големи, за да допуснат моралното възмущение и отвращение от ужасното убийство /бел. ред. на саудитския журналист Джамал Хашоги/ да прекрати отношенията“. Това коментира в предаването „Събота 150“ журналистът Соня Каникова относно отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. Според нея партньорството между двете страни има много аспекти и позицията на Доналд Тръмп е обяснима:

„Саудитска Арабия е много важен партньор на САЩ в контратероризма, борбата за ограничаване на влиянието на Иран и за стабилизирането на енергийните пазари. В изказване Доналд Тръмп посочва икономическите интереси като решаващи, като изтъкна оръжейния договор със Саудитска Арабия за 110 млрд. долара – договор с потенциално продължение за още 10 години и за още 350 млрд. Оръжията са само едната страна в американо-саудитските отношения. Това са били винаги отношения, свеждащи се до оръжия срещу петрол. Провал в отношенията според Тръмп потенциално може да накара Саудитска Арабия да вдигне цените на петрола с 50 долара на барел, предизвиквайки световна криза. Президентът настоява и за политическото значение на съюзничеството със Саудитска Арабия за политиката на САЩ в Блзикия изток и нарича кралството „верен съюзник“.

Каникова подчерта, че дори сред поддръжниците на Тръмп преобладава мнението, че ще е голяма грешка външната политика на САЩ да се измерва в долари и да изглежда, че тя може да се купува. Според Тръмп ако се спазват моралните стандарти, САЩ ще останат без съюзници, добави журналистът.

Прогнозата на анализаторите е, че отношенията между двете държави ще издържат, отбеляза още Соня Каникова. По думите ѝ е трудно да се каже как ще се развият нещата в краткосрочен план.

„Следващите седмици се очаква влиятелни сенатори да упражнят натиск за гласуване на мярка за налагане на още санкции върху бивши саудитски служители, свързани с убийството на Хашоги и за замразяване на много от продажбите на оръжия за Саудитска Арабия, докато тя не прекрати въздушните си удари в Йемен“, коментира още журналистът. Според нея тепърва трябва да очакваме категорични действия от страна на Конгреса.

„Очакваме битки между Конгреса и Белия дом“, каза в заключение Соня Каникова. Тя обаче не очаква триумф на справедливостта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна