Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Марияна Николова за вицепремиер и завръщането на Симеонов в НС белязаха седмицата

Марияна Николова (в средата) наследи мястото на Валери Симеонов като вицепремиер
Снимка: БГНЕС


Валери Сименов беше заменен на поста „вицепремиер“ от шефа на кабинета си Марияна Николова. Тя обяви повишаването на доходите за едни от основните си приоритети.  Николова заяви, че не би направила изказвания, подобни на тези, заради които беше поискана оставката Симеонов и изрази готовност за диалог с протестиращите майки.

Протестиращите майки на деца с увреждания приветстваха приемането на оставката на Симеонов и прекратиха всекидневните си протести пред Министерския съвет

Симеонов изрази надежда, че оставката му е сплотила коалицията "Обединени патриоти". В същото време Красимир Каракачанов каза, че вижда проблеми в малката в коалиция. 

На следващия ден Валери Симеонов се върна в парламента като депутат. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обясни, че не познава  Марияна Николова и затова със съпартийците му не са участвали в гласуването.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново настоя за оставка на цялото правителство и за предсрочни избори. Според нея, правителството на Бойко Борисов създава нестабилност на институциите и на цели системи в страната.

Протестите срещу ниския стандарт на живот, повишените цени на горивата и за смяна на системата продължиха,но ставаха все по-малобройни.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще продължи да подкрепя правото на протест на гражданите. Според нея, основният проблем е защо, при нисък акциз и ниски производствени разходи, в България нямаме и най-ниските цени на горивата.

Президентът Румен Радев заяви, че една от причините за протестите е, че българите не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов протестите в страната са добре организирани с политическа подкрепа

Депутатите поставиха лимит от 5000 лева като обезщетение за причинени емоционални вреди на братя, сестри и по-далечни роднини и близки на загинали при катастрофи. Обезщетенията за най-близките роднини ще останат както досега - без ограничения

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев срещу по-високите данъци за старите коли, увеличените ставки за имотите на българите и новия начин за изчисляване на такса смет - според количеството, а не според данъчната оценка на имота.

А след среща при премиера синдикатите и работодателите казаха,че очакват увеличение на средната заплата през следващата година.

Цената на горивата продължи да пада.

Втората тръба на газопровода "Турски поток"ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това е определил окончателно "Газпром", съобщи руският вестник "Комерсант" като се позова на свои източници.  Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира, че страната ни трябва да направи всичко възможно, за да може Турски поток да премине през нашата страна.

Транзитиране на газ, като част от проекта „Турски поток“, е резултат от усилени преговори на държавата, както с руската, така и с турската

Решението за включването на страната ни в енергийния проект „Турски поток“ е положително, но ползите далеч няма да са такива, каквито биха били с нереализирания проект „Южен поток“, заяви Таско Ерменков от БСП:

Министър Теменужка Петкова заяви , че  страната ни не е уведомявана официално за намерението на Газпром:

Премиерът Бойко Борисов възложи на МВР и на ДАНС да направят проверка във възможно най-кратък срок на българските документи за самоличност, издадени на чужди граждани за последните пет години.

Три седмици след акцията за корупционни практики в Държавната агенция за българите в чужбина , от специализираната прокуратура съобщиха, че в банкова касета, до която достъп е имал само главният секретар на Агенцията Красимир Томов,  са намери евро, долари и левове на стойност 427 000 лева. Томов, заедно с уволненения след арестите председател на Агенцията Петър Харалампиев и още двама души,  са обвинение за търговия с документи за български произход.

Прокуратурата ще проверява дали финансовият министър плаща наем за луксозния апартамент, в който живее. В "Шоуто на Слави" главният прокурор Сотир Цацаров беше попитан знае ли, че Bлaдиcлaв Гopaнoв  живее в апартамент от 180 квадрата, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен.

В същото телевизионно предаване Сотир Цацаров  каза, че ако експертиза потвърди изводите за нередности в доклада на ДАНС при изграждане на оградата на границата, ще има обвиняеми министри и областни управители. Бившият вицепремиер Валери Симеонов обясни, че не вижда основания да се притеснява от евентуални нарушения. И вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че не е притеснен от заявката на главния прокурор. Според лидера на БСП Корнелия Нинова заявеното от Цацаров е доказателство, че сигналът за оградата, внесен  от депутата от левицата Елена Йончева, е имал основания.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения да бъдат екстрадирани в България, реши Апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс. Това съобщи за "Хоризонт" адвокатът на семейството Венсан Пенар. Ако решението не бъде обжалвано, Баневи трябва да бъдат екстрадирани до 10 дни, посочи адвокатът:

Специализираният наказателен съд  забрани на отстранената като кмет на Младост Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Билянa Πeтpoвa  да напускат страната.  Юристи коментираха, че е прецедент да се иска ограничителна мярка, каквато е зaбpaнaта зa нaпycĸaнe нa cтpaнaтa, при положение че Иванчева и Петрова продължват да са в ареста

Движението на трамваите по ул. Граф Игнатиев в София ще бъде пуснато скоро, каза кметът Йорданка Фандъкова, но отказа да се ангажира с конкретен срок. 

Както всеки втори българи, така и софиянци се втурнаха по моловете заради Черния петък.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна