Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порошенко заяви, че ще предложи на парламента в Украйна да въведе военно положение

Украински кораби бяха засечени от руски патрул във водите до полуостров Крим

Русия и Украйна взаимно се обвиниха в провокация, а ЕС и НАТО ги призоваха за сдържаност и по-малко напрежение

| обновено на 26.11.18 в 04:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският флот обвини Русия, че е открила огън срещу негови кораби в Черно море, както и че е блокирала три от плавателните им съдове. Това е станало при влизането на корабите в Азовско море през Керченския проток, като по Русия е поставила огромен товарен кораб под арката на построения от нея мост до полуостров Крим. От Киев се появиха и информации, че двама моряци са били ранени при инцидент, както и че  в района са били изпратени два бронирани катера, а Москва е усилила патрулите с бойна авиация.

Руските медии съобщават, че на пострадалите украинци е оказана медицинска помощ и няма опасност за живота им. От Федералната служба за сигурност обясняват употребата на оръжие с необходимостта да бъдат спрени украинските кораби, които извършили опасни маневри и не се подчинили на заповедите на руските граничари. От службата твърдят също, че разполагат с неопровержими доказателства за преднамерена провокация от страна на Киев. Очаква се доказателствата да бъдат представени на свиканото довечера по искане на Москва извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Кримските власти заподозряха, че зад инцидента стои Вашингтон, който искал да въвлече Москва в конфликт.

Влиятелният руски сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските военни са изпълнявали лична заповед на Петро Порошенко, който искал да повиши рейтинга си преди президентските избори, а говорителят на Руското министерство на външните работи Мария Захарова нарече действията на Киев бандитски.

В Украйна заради появилото се напрежение, Съветът за национална сигурност (СНС) на страната беше свикан по спешност от украинския президент Петро Порошенко. Малко след началото му – в полунощ, агенция ТАСС съобщи, че Военният комитет при президента на Украйна е препоръчал на СНС да въведе военно положение заради случилото се. Агенцията се позова на секретаря на Съвета Александър Турчинов, по чиито думи "военният комитет разглежда събитията в Азовско море като акт на военна агресия". СНС е предложил да се въведе военно положение за 60 дни, предаде ТАСС, като цитира Турчинов. Порошенко уточни и че парламентът може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс. Той даде и информация за състоянието на украинските военни:


„По предварителната данни, шестима военноморски офицери са пострадали. Някои са били ранени, а някои били травмирани по време на операцията на борда на плавателните съдове. Двама са тежко пострадалите по наша информация. Нашите военни са били и лишени от възможността да осъществят контакт с командирите си. Към настоящия момент, съдбата им е неизвестна“.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание заради военното напрежение между Украйна и Русия. Заседанието е поискано и от двете страни след инцидента в Керченския проток със задържането на три украински военни кораба. Москва настоява заседанието да започне в 16 часа по Гринуич. 


Снощи десетки украинци излязоха на протест пред руското посолство в Киев:
„Събрали сме се тук, за да изразим несъглсието си с действията на руснаците, а също и със стрелбата срещу наши военни. Пострадали са шестима офицери, двама от които сериозно - това е акт на агресия, която продължава от четири години. Много сме ядосани! Трябваше да прекратим всякакви дипломатически отношения с тази страна още преди време!“, обясни пред Ройтерс Олексей Рябков.

Междувременно, с декларации и от Европейския съюз, и от НАТО, Москва и Киев бяха приканени да бъдат максимално сдържани в действията си, както и за намаляване на напрежението в Азовско море.
От декларацията на Мая Кочиянчич - говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, става ясно и че Брюксел, „очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток“. „Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението:, подчерта и говорителят на НАТО Оана Лунджеску. В декларацията си от НАТО посочват и че „внимателно следят развоя на събитията“, както и призовават Москва „да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право“.

По-рано Русия и Украйна взаимно се обвиниха в провокация, след като два украински бронирани катера и влекач бяха засечени от руски патрул във водите до полуостров Крим, чийто суверенитет Москва и Киев си оспорват. Появи се информация, че руски катер е блъснал и повредил украинския влекач, а след това украинският конвой е спрян при Керченския проток и не е могъл да продължи към крайната си цел - град Мариупол на Азовско море, както и че Киев е изпратил в района още два бронирани катера, а Москва е усилила патрулите с бойна авиация. След това украинските ВМС обвиниха Русия, че е открила огън срещу нейни кораби в Черно море, като е бил ранен един член на екипажа на катер.

Ако гражданското корабоплаване бъде спряно за по-дълго време, това ще е равносилно на икономическа блокада на украинските градове на брега на Азовско море, отбелязва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени