Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път шоуто се излъчва в Африка, Нова Зеландия и Казахстан

Полша спечели Конкурса за детска песен на "Евровизия" 2018

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи в зала "Минск Арена" в столицата на Беларус се проведе 16-ото издание на Детския песенен конкурс на Евровизия. В препълнената 15-хилядна зала домакините бяха подготвили бляскаво шоу, което с всяка изминала година показва все по-високо ниво. Участваха деца от 20 страни. Освен от европейските държави, Израел и Австралия, тази година за първи път имаше представител на Казахстан. Азиатската страна е член на Европейския съюз за радио и телевизия от 2017 г. и дебютира на детския конкурс като има и идея да участва в големия Песенен конкурс на Евровизия. За първи път шоуто беше излъчвано в далечна Нова Зеландия, както и в няколко африкански страни, сред които Ангола, Мозамбик, Кабо Верде и Гвинея-Бисау чрез RTP África (канал на португалската обществена телевизия). Друг дебютант беше Уелс, като част от Обединеното кралство, но с отделен представител. Това бе Manw Lili Robin, която обаче се класира на последно място.

Едно от безспорно най-добрите изпълнения беше на 13-годишната австралийка Jael Wena, песента й "Champion" оглави класирането на националните журита, които обичайно чрез телемост обявиха вота си. От няколко години е практика телевотът да се показва отделно, а не да се съобщава сборната оценка, от което се губи и изненадата за победата.

Зрителският вот отреди първото място на Полша. Roksana Węgiel спечели с двуезичната си песен на полски и на английски език "Anyone I Want to Be". Тя е от град Jasło, занимава се с танци, аеробика и джудо. Миналата година Роксана спечели първия сезон на музикалния формат The Voice Kids - Poland.

Това е първата победа за Полша на този конкурс. Младата певица развълнувано сподели, че не е очаквала да се класира първа и че е изключително щастлива нейната родина да бъде домакин на конкурса през ноември 2019 г. На сцената в "Минск Арена" тя получи и своята награда - Кристалния микрофон, след което отново изпя песента си, събрала общо 215 точки от смесения вот на националните журита и телевота. На второ място с 203 точки се класира 12-годишната Angélina Nava от Франция, която изпя "Jamais Sans Toi". Австралийката Jael Wena остана трета с 201 точки за песента ѝ "Champion".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени