Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бен Каспит: Нетаняху се спаси след правителствената криза, но кабинетът е нестабилен

Бенямин Нетаняху

Правителството в Израел оцеля при криза, предизвикана от инцидент между израелци и палестинци. В предаването "12+3" политическият коментатор, писател и журналист Бен Каспит обясни какво точно се е случило:

"Всичко започна със следния инцидент: боец от "Хамас" забелязва преминаваща кола близо до границата с Израел. Пътуващите в нея хора будят у него подозрения и той я спира за проверка. Пътниците се оказват израелски военни, изпълняващи тайна мисия. Започва престрелка, при която загива полковник от израелската армия, а сред останалите от екипа има тежко ранени. Мисията е провалена, убити и ранени има и от страна на военните на "Хамас". Инцидентът предизвиква изстрелването на ракети от страна на "Хамас" по мирни обекти на границата с Израел. Израел отговаря. Огънят трае ден и половина. Събитията доведоха до смъртта на цивилни и от двете страни на границата. Министърът на отбраната Либерман заяви, че не желае повече да подкрепя военната политика на Нетаняху и си подаде оставката. Това негово действие беше протест заради това, че не му се позволява да издаде заповед израелската войска да навлезе в Газа и да изненада противника. 

Но според мен причината за оставката е друга – Либерман видя в социологическите проучвания, че рейтингът му като министър на отбраната в правителството на Нетаняху катастрофално спада. Три дни по-късно Нафтали Бенет, който е министър на просветата, постави ултиматум, че иска да бъде назначен на поста министър на отбраната. След напускането на коалицията от партията на Либерман, тя остана с 61 места от общо 120 в Кнесета и всеки глас сега е решаващ. Бенет избра този момент, за да притисне премиера. След него министърът на финансите заяви, че иска предсрочни избори – явно чувства, че икономическото положение се влошава. 

За Нетаняху не е изгодно да има избори в този момент. Мандатът му трябва да приключи след по-малко от година. Премиерът иска да разтегли във времето всички разследвания, които се водят срещу него.

Не знам какво точно е станало в онази инфарктна нощ, когато Нафтали Бенет обяви, че ще оглави оттеглянето на партията си от правителството, като не получи желания пост, но на сутринта той обяви, че остава в коалицията, Нетаняху пое военното министерство, но дясното му правителство е нестабилно".

Бен Каспит обясни и защо въпреки всичко рейтингът на премиера Нетаняху се покачва:

"Има три причини за това. Първата е, че засега положението със сигурността на Израел е поносимо. Втората причина е, че Нетаняху няма достойна алтернатива – човек, който да изглежда като потенциален министър-председател. Неслучайно Нетаняху не позволява нито един от заобикалящите го да се издигне. В другите партии също липсват запомнящи се фигури. Той се погрижи да се прокара закон, който не позволява на главнокомандващите на армията, на разузнаването и на полицията, които в нашата страна обикновено са харизматични личности, да навлязат в политиката веднага след демобилизацията. И трето, след като няма силна алтернатива и военното и икономическото положение са добри, Нетаняху, който е роден политик, може да се наложи именно в тази си роля над останалите конкуренти".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени