Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на борсата в Милано след сигнали за възможен бюджетен компромис между Италия и ЕК

Останалите европоейски борси също реагираха позитивно, като има сигнали за подем и при старта на търговията на Уолстрийт

Акциите, търгувани на миланската фондова борса, поскъпват солидно по време на търговията в понеделник с оглед на сигналите, че италианското правителство ще обсъди възможността за намаляване на заложения за 2019-а година бюджетен дефицит, за да избегне наказателната процедура при прекомерен дефицит на Европейската комисия.

Според правителствени източници, цитирани от агенция Ройтерс, властите в Рим ще дискутират намаляване на бюджетния дефицит на Италия за догодина от заложените на този етап 2,4% от БВП към нива между 2,0% и 2,1%. Макар и непотвърдена, новината за евентуалното постигане на компромис с ЕК доведе до солиден ръст на общия италиански фондов индекс MIB с около 3%, като в същото време банковият индекс на Апенините нараства с цели 5 на сто. Акциите на Unicredit поскъпват с близо 6%, на Intesa Sanpaolo - с 5,5%, UBI Banca - с 6,22%, на Banco BPM - с 6,04%, на BPER Banca - с 6,87% и на Mediobanca - с 4,66%.

Солидният подем на италианския банков сектор допринася за повишение на целия европейски банков индекс STOXX Europe 600 Banks с 2,56%, като той е на път да отбележи най-солидно дневно повишение от юли 2017-а година насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 пък нараства с близо 1%, намирайки известна подкрепа и от днешния опит за плахо поскъпване на петролните фючърси след брутални разпродажби през "Черния петък", когато петролът поевтинява с близо 7 на сто до нови най-ниски нива от късната есен на 2017-а година. Германският индекс DAX30 се повишава с 1,2% въпреки слабо проучване на института Ifo, показващо влошаване на бизнес нагласи през ноември във водещата европейска икономика, докато френският индекс CAC40 нараства с 0,98%.

Основният индекс на лондонската борса FTSE100 пък се повишава с 0,8% обратно над психологическата бариера от 7000 пункта, тъй като европейските инвеститори реагират с умерен позитивизъм и на одобреното през уикенда споразумение по условията на развода на останалите 27 страни-членки на ЕС с Великобритания. Одобрената от ЕС Брекзит сделка допринася за добър ценови подем на британския банков сектор, като акциите на HSBC поскъпват с 2,8%, а на Barclays - с 2,5%.

Днешният опит за отскок на петролните цени пък се отразява позитивно при търговията на акциите на европейските енергийни компании. Акциите на Royal Dutch Shell поскъпват с 1,77%, а на British Petroleum - с 1,83%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също бележат добро повишение на извънборсовия пазар, което е предпоставка за позитивен старт на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA нараства с близо 260 пункта (повишение с 1,05%), на широкия индекс S&P500 - с 1,12%, а на Nasdaq100 - с 1,6%, след като те приключиха най-лошата си седмица за Деня на благодарността от 2011-а година насам.

Добър ръст на извънборсовата търговия с над 2% бележат акциите на Amazon.com с оглед на прогнози, че само в рамките на днешния т.нар. "кибер понеделник" се очаква да бъдат генерирани онлайн продажби за 7,8 млрд. долара, или с 18% повече, отколкото година по-рано. Ако тези прогнози на компанията Adobe Analytic се потвърдят, това ще означава най-мащабната в историята дневна онлайнтърговия в рамките на САЩ. Докато трафикът на продажбите на най-големите американски търговци на дребно през Деня на благодарността и последвалия го "Черен петък" бяха по-слаби от обичайното, продажбите през интернет скочиха с цели 26,4%, достигайки размер от 12,3 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени