Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Довечера на "Киномания" е премиерата на филма за оперната прима Соня Йончева

Снимка: kinomania.bg

Примата Соня Йончева ще присъства на премиерата на филма, посветен на живота ѝ. Документалният филм "Соня Йончева – Sempre Liberа", ще има премиера тази вечер от 19 часа в кино "Люмиер Лидл". Той е част от програмата на "Киномания 2018". 
 

"Правейки този филм задно с екипа – Ема Константинова, Румен Василев – ние отговорихме за себе си да въпроса: "Възможна ли е българската мечта днес?" Възможно ли е да тръгнеш 90-те години от Пловдив, от едно много обикновено, бих казал, бедно българско семейство, живеейки е една гарсониера, в която вместо да купуваш вкусотии, ти купуваш пиана, защото децата искат да свирят. Как едни обикновени на пръв поглед хора, съвсем обикновени работници, каквито са родителите на Соня, успяват да възпитат две деца, да поддържат тяхната мечта, да им дадат надежда, че това може да се случи", разказа в предаването "12+3" режисьорът и продуцент на филма Георги Тошев.

"Отвъд музиката, отвъд триумфите на Соня, тя направи най-големият възможен подарък, който направи един артист за един екип, но бих казал, Соня Йончева направи най-големия подарък за българската публика. След триумфа в Латинска Америка за един ден, буквално за няколко часа да кацнеш, за да присъстваш заедно с публиката в залата на световната премиера на един филм, който по всичко личи, че ще бъде видян от много и различна публика по света", допълни Тошев.

"Аз се радвам, че човек като Соня Йончева, който не познавах допреди три години, върви по своя път някак си много центрирано, много уверено, без излишни фойерверки, без излишни превземки. Соня остава и продължава да бъде един много земен, много нормален човек, много свързана с България по нейния си начин. Преди година и половина Би Би Си предложиха да направят документален филм за нея и тя каза: "Стоп! Български екип работи". Така че първият филм за Соня е направен от българи и смятам това за важно", подчерта продуцентът.

"За мен е много важно  да си отговори на въпроса за цената на избора, който правим ежедневно. Защото има цена и тази цена всеки от нас я плаща и никога не трябва да съжаляваме за тази цена. Соня Йончева плаща ежедневно и това за мен е нещо, което много ме респектира. Тя не хленчи, не се оплаква, не се съизмерва с другите, тя знае, че има път, по който върви", обобщи Георги Тошев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени