Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов: Надявам се ситуацията между Русия и Украйна да се уталожи

Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

Изглежда неразумно Русия и Украйна да влязат в истински конфликт. Това коментира в предаването "Нещо повече" доц. Александър Сивилов, преподавател по съвременна руска история:

"Аз се надявам, че тази ситуация е по-скоро буря в чаша вода и се надявам, че ще се урегулира постепенно от само себе си, защото и двете страни искат да влязат реално в някакъв истински конфликт. Просто ми се струва много неразумно която и да е от двете държави да разчитат на някакъв тип сблъсък, макар че, както виждаме, има сили в Украйна, които търсят такова нещо. В Русия абсолютно аналогично трябва да ви кажа, че крайните националисти отдавна желаят да се стигне до сблъсък с Украйна, за да бъде веднъж завинаги решен проблемът и да могат, буквално има такива призиви от крайнодесните организации в Русия, да бъдат присъединени към тяхната територия и Луганските, и Донецките републики. Макар че не съм убеден, че самите хора в Луганск и Донецк имат подобно желание, по-скоро те искат да останат самостоятелни".

Сивилов каза, че при създалата се ситуация трябва да се вземат предвид и предстоящите президентски избори в Украйна:

"Но цялата тази поредица я виждаме на фона на предстоящите избори в Украйна. Аз предполагам, че се развива един сценарий, който напомня на един доста известен филм - "Да разлаем кучетата", в който, за да бъде една успешна президентска кампания осъществена, се върви към военен конфликт. Тъй като през март в Украйна има президентски избори, а по-късно имаме и парламентарни избори през есента, предполагам, че това ще бъде използвано като един лост, за да се засили подкрепата към сегашното правителство. Най-вероятният сценарий е да се урегулира постепенно този конфликт".

Интервюто с доц. Александър Сивилов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна