Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване откри връзка между някои гръдни импланти и рака на лимфните възли

гръдни импланти

Ново проучване откри връзка между текстурираните гръдни импланти и форма на рака на лимфните възли. Междувременно разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти показа, че милиони медицински импланти, от различен тип, разболяват и понякога убиват хора заради слабите регулации при използването им в Европа.

Текстурираните гръдни импланти ще бъдат проучени, след като френските хирурзи бяха посъветвани да спрат да ги използват заради потенциална връзка между тях и анапластичния едроклетъчен лимфом. Ново проучване сочи, че поне 615 от случаите на болестта по света и 16 смъртни случаи са свързани с този вид импланти. 

В страни като Франция и Великобритания по-голямата част от използваните гръдни импланти са именно текстурирани. Здравният регулатор във Франция препоръча на хирурзите да използват гладки импланти, докато се извършват по-задълбочени изследвания, а този на Острова отчита, че рискът от развиване на болестта при слагане на импланти е 24 000 към 1. През февруари във Франция ще се състои експертна среща, където своите виждания по въпроса ще изложат пациенти, здравни специалисти и представители на други заинтересовани страни, преди да се вземе окончателно решение.

Разследващи журналисти от 56 медии в 26 държави пък разкриха, че поради съществуващия лек режим на регулацията за медицинските изделия в ЕС милиони изделия, сред които изкуствени бедра, гръдни импланти, стентове, дефибрилатори и пейсмейкъри биват одобрявани без доказателства за клинични опити върху хора. В резултат са регистрирани много случаи на заболели и починали пациенти от дефектни високорискови изделия. Има опасения, че слабите регулации в Европа повлияват и на трети страни като Канада, Япония и Австралия.

Лобисти притискат и американските регулатори да приемат европейските идеи, твърдят от Международния консорциум на разследващите журналисти. Десетки страни директно приемат или подлагат на по-леки проверки имплантите, вече одобрени в Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени