Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 17 декември пускат в продажба електронните винетки

Снимка: БГНЕС
От 17 декември ще се пусне продажбата на електронни винетки през сайта ни и мобилното приложение, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов. Той добави, че до края на годината ще бъдат инсталирани 500 терминала за самообслужване, които ще са разположени предимно по бензиностанциите на пътната мрежа. По думите му, ще има възможност и за закупуване на каса. В този случай не е необходимо да се пази разписката, каза Антонов и обясни, че колата ще бъде разпозната само по регистрационния номер. Той обаче поясни, че в системата не е предвидено връщане на винетка при сгрешен номер.

„Започваме преобразуване на хартиените винетки към електронни от 17 декември. Това ще е достъпно от сайта ни. Единственото условие е да не отлепяте хартиената винетка до нейното изтичане“, каза Антонов. По думите му няма да има наказания за хората, които не са преобразували винетката си.

Около 650 служители на ТОЛ управлението ще осъществяват проверките на пътя в цялата страна, отбеляза още Антон Антонов. Този ТОЛ контрол ще спира шофьорите, единствено ако имат неплатена пътна такса. Той посочи и какви глоби се обсъждат в момента:

„Даваме улесняване на шофьора – при заплащане на компенсаторна такса. За леките автомобили до 3,5 е в рамките на 70 лв. Тази такса може да се плати на място с дебитна или кредитна карта, пари в брой няма да се приемат. Ако нямате възможност за заплащане на място, ще се издаде акт за нарушение, с който имате 14-дневен срок да си платите тази такса. Ако в срок не се плати компенсаторната такса, се издава наказателно постановление, глобата при което е в пъти по-голяма – около 300 лв.“.

Служители на Агенция „Митници“ ще спират автомобили без винетки и на границата. Агенцията ще е последната инстанция, която ще налага глобите, каза Антон Антонов и подчерта, че се цели събираемостта на глобите да е над 90-95%.

Предвижда се още колата да няма възможност да мине на технически преглед, преди да е платена винетната такса.

Освен досегашните винетки, ще има и уикенд винетка, която ще струва 10 лв. 

От Националното ТОЛ управление очакват повишение на приходите от винетки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени