Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова за диалог между Русия и Украйна

Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че Анкара наблюдава „с истинско съжаление“ новата ескалация на напрежение в Черно море и призова проблемите да бъдат решавани чрез преговори.

Ердоган отправи апела за диалог в реч в Меджлиса пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

„Като страна, сериозно загрижена за бъдещото и която разглежда както Русия, така и Украйна като близки приятелски държави, с които искаме да установим дълбоки връзки, искаме Черно море час по-скоро да се превърне в море на мира. Заради това отново повтаряме призива си към руските и украинските ни приятели да разрешават проблемите по пътя на диалога“, .каза той.

Турският държавен подчерта, че Русия и Украйна не бива да са една срещу друга, а рамо до рамо в период, когато светът е изправен пред сериозни икономически, политически и военни заплахи.

В историята народите на двете страни са били рамо до рамо и отново могат да извличат големи ползи, ако се върнат към тези отношения, изтъкна турският президент. 

Вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара провежда контакти с всички страни за намаляване на напрежението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна