Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливи понижения на европейските акции след подновените търговски заплахи на Тръмп спрямо Китай

Търговията на европейските пазари на акции във вторник е  предпазливо негативна, тъй като вчерашният инвеститорски ентусиазъм в глобален план беше попарен от подновените заплахи на американския президент Доналд Тръмп за предстоящи нови налози върху вноса на китайски стоки. Интервюто на Тръмп за "Уолстрийт джърнъл" сякаш охлади надеждите, че на предстоящите негови разговори със Си Дзинпин в края на седмицата по време на срещата на лидерите на Г-20 ще се стигне до поне временно прекратяване на търговската война между Вашингтон и Пекин.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,42%, парирайки част от неговия добър ръст в понеделник с 1,2% към едноседмичен връх, тъй като Тръмп сигнализира, че очаква от 1-ви януари допълнително увеличение на налозите върху китайски внос в САЩ за 200 млрд. долара до 25% от настоящите 10%. Той също така заплаши, че може да наложи високи мита и върху останалия китайски внос за около 267 млрд. долара. Тези негови коментари са в противовес с неотдавнашните спекулации за възможна търговска сделка след предстоящата в края на седмицата среща на Тръмп с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на Г-20 в Буенос Айрес (Аржентина).

Опасенията за предстоящ нов кръг на войната с митата между САЩ и Китай може да поднови и инвеститорските притеснения около забавянето на икономическия растеж в световен план. Междувременно ЕЦБ публикува свое проучване, според което акциите на компаниите от еврозоната биха пострадали по-силно от американските акции в случай на мащабна световна търговска война, като най-голям удар биха понесли развиващите се пазари.

Германският фондов индекс DAX30 се понижава с 0,44%, а френският CAC40 - с 0,35% след техен вчерашен отскок съответно с 1,5% и с 1,0%, като негативното представяне на борсата в Париж е повлияно отчасти и от слабо проучване за нагласите на френските домакинства.

Британският индекс FTSE100 също парира част от покачването си в понеделник с 1,2%, понижавайки се по време на днешната търговия с 0,38%. Важно е да се отбележи, че негативното поведение на лондонската борса е факт въпреки понижението на британската лира спрямо долара и еврото, което на теория изглежда в подкрепа за акциите на мултинационалните компании, чиито приходи се формират в голяма си част от бизнеса им зад граница. Коментарите на Доналд Тръмп, че Брекзит сделката може да затрудни търговските отношения между САЩ и Великобритания и инвеститорските опасения, че договореното с останалите 27 страни-членки на ЕС споразумение около предстоящи развод с Обединеното кралство може и да не бъде гласувана от британския парламент имат по-голямо отражение върху днешното понижение на акциите, търгувани на борсата в Лондон, отколкото позитивния ефект върху тях от поевтиняващия паунд.

Италианският фондов индекс MIB се понижава с 0,24%, парирайки част от вчерашния солиден ръст с над 2%, който се дължеше на индикациите от страна на управляващите в Рим, че са готови на известен компромис относно бюджетните параметри за 2019-а година, за да избегнат опасността ЕК да стартира на практика наказателната процедура при прекомерен дефицит спрямо Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени