Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студент от Велико Търново дарява на училища портрети на Вапцаров

Четвъртокурсникът Нуркан Нуф ще продължи дарителската си акция със серия портрети на възрожденци

Нуркан Нуф
Снимка: Личен архив

Млад художник от Велико Търново рисува и дарява на българските училища портрети на поета Никола Вапцаров. Нуркан Нуф вече е дарил на 36 училища в Разград и Велико Търново, но си е поставил за цел всяко учебно заведение в страната да има портрет на Вапцаров. След това творецът планира да дари на училищата и портрети на български революционери и будители. до момента е направил над 100 портрета на Вапцаров със ситопечат.

Нуркан Нуф е на 22 години, от Разград, учи четвърти курс рисуване и интермедия във Факултета по изобразителни изкуства във Великотърновския университетПоставил си е лична кауза да възпита в българщина децата на България. Затова започва с портретите на Вапцаров.

„Отивам при тях без предварително уговорена среща. Те в началото са малко дръпнати, строго ме гледат, след това като им обясня кой съм, що съм и за какво съм там, ми се радват“, разказва Нуркан пред „Хоризонт“ за срещите си в училищата.

Идеята на Нуркан Нуф да дари портрети на всички български училища му хрумнала спонтанно след негова изложба в кубратското село Севар: 

„Първата изложба, която съм правил някога в село. Изненадващо доста добре се получи. Това, което най-много ме изненада, е, че учениците в училището не са виждали нито една картина през живота си. Реално тази изложба, която направих там - аз съм първият художник, който виждат през живота си и ще си остана техният първи художник, който са видели. Като цяло не знаеха какво гледат, не знаеха как да реагират.“ 

Целта на младия художник е да научи децата на отношение към изкуството, да познават поетите и революционерите ни, но и да ги направи по-добри хора:

„Не само да виждат Вапцаров, а идеята - защо съм ги дарил тези картини. Искам да ги запаля да станат по-добри хора, най-малкото, второто – да даряват повече, трето – самата мотивация, която е нужна. Например аз съм сам и обикалям целия град да раздавам портрети на училищата.“ 

Даренията за българските училища не са първият благороден жест на младия творец. Негови картини красят старческия дом в родния му Разград, както и областната болница във Велико Търново. Творецът споделя, че любима тема му е любовта:

Предстои Нуркан Нуф да се свърже с областните управители и Регионалните управления на образованието, за да проучи колко са училищата и да изпрати портретите. На месец може да прави поне 4000 портрета със ситопечат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени