Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха атентатора, атакувал автобуса на "Борусия" (Д)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Извършителят на бомбената атака срещу клубния автобус на "Борусия" (Дортмунд) през 2017 година получи присъда от 14 години затвор. Германският гражданин Сергей Венерголд бе намерен за виновен по 28 обвинения за предумишлено убийство, след като детонира три експлозивни устройства, докато автобусът се е запътвал за четвъртфиналния двубой от Шампионската лига с "Монако". 

След 11-месечно дело, електротехникът, родом от Русия, бе признат за виновен за предизвикването на взрива и по две обвинения за нанасянето на сериозни травми, след като огънят рани испанския защитник Марк Бартра и полицейски служител.

Според информации, Венерголд е отседнал в същия хотел, в който са били и футболистите на Борусия, а вечерта на 11 април, 2017 година задействал бомбения механизъм. Всеки един от трите експлозива е съдържал близо килограм водороден пероксид, комбиниран с около 65 метални болта с размера на цигари. Руснакът е оставил писма, в които е пуснал фалшива информация, че атаката е дошла от ислямистки терористи, което първоначално отведе разследващите към потенциален атентат от джихадистите.

Адвокатът на Венерголд, Карл Хайденрайх настоя, че клиентът му е искал да предизвика паника, а не да убива невинни хора. Полицията арестува извършителя 10 дни след нападението. Няколко футболисти на "Борусия" Дортмунд дадоха показания за емоционалните травми, които са преживели след трагичния инцидент.

Ден след атаката, те в крайна сметка изиграха двубоя си с Монако и загубиха, което предизвика и остра реакция от тогавашния наставник на ,,жълто-черните" Томас Тухел, който обвини УЕФА, че не са дали повече време на играчите да се съвземат след случилото се. Венерголд се призна за виновен през януари, като сподели в съда, че съжалява за стореното. ,,Бих искал да се извиня на всички“, обърна се той в съдебната зала. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени