Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Стойчев: В България има между 3 000 и 3 500 работещи софтуерни компании

Между 3000 и 3500 работещи софтуерни компании има в страната. Техният брой почти се е удвоил за последните 5 години години. Софтуеръният сектор е най-бързо развиващата се част от IT- индустрията в България. Работещите в него ще надхвърлят 30 000 догодина.
      

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Людмил Стойчев - анализатор в сектора на информационните технологии и комуникации. Секторът трябва да бъде закрилян, защото е „златна кокошка“ за Бюджета и за развитието на много сектори в икономиката.

„Три четвърти от този бизнес експортно ориентиран. Това влияе изключително не само на БВП, но и на кредитния рейтинг на страната, на валутни приходи, на каквото пожелаете. Това е чиста принадена стойност за България. Това оправя платежния баланс на страната. В рамките на едни може би 25 – 30 000 работни места - по-малко от 1% от работната сила в България говорим за данъчни постъпления и за изплащане на заплати от порядъка  към между 3 и 5 процента – 4-5 пъти по-високо от средното за страната“.

Политиката на софтуерната индустрия ще влезе в поне в 250 000 семейства

Един софтуерен специалист в България има стандарт на живот не по лош, отколкото има неговия колега в Германия или Великобритания, допълни той. Университетите в някаква степен наваксват в изискванията на индустрията, но някои „чувствително изостават“, допълни експертът.  В страната няма достатъчно висококвалифицирани специалисти в областта, тъй като често интерес към тях има и от други държави:

„Всеки един софтуерен специалист в България може да работи по цял свят, почти“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени