Eмисия новини
от 09.00 часа

Пл. Димитров: Умерен оптимист съм, че ще има увеличение на доходите в пристанище "Варна"

Решението се очаква в началото на идната седмица

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС


По-високи заплати и по-добри условия на труд поискаха 150 работници от пристанище Варна – Запад, които излязоха на протест миналата седмица. Ръководството на компанията не видя основание за него и припомни, че през последните две години основните заплати са се увеличили с 20%, а догодина ще нараснат с още 5%.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, който се срещна с протестиращите и ръководството на пристанището, сподели за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Смятам, че има основание за увеличение на доходите, тъй като в пристанището около 45% от работещите работят на норми - разценки - нямат основни заплати, а всъщност зависят от съответните товари, които ще обработят, а тези разценки не се увеличавани от 2011 година. Работните заплати на останалите 55% са увеличавани през годините, но като цяло има изоставане в разценките, които поставят докери, механизатори и кранисти в една ситуация да бъдат недоволни“

В началото на идната седмица „би трябвало да бъде намерено едно разумно разрешение“, коментира Димитров,  според когото за доходите на около 1400 души в пристанището за догодина ще са необходими около 2 милиона лева допълнително:

„Около 12 милиона лева ще бъде печалбата на пристанището за настоящата година. По всичко личи, че и двата терминала - Изток и Запад - ще бъдат на печалба... Чухме и позитивна дума накрая на изпълнителя директор, че ще трябва да си намерят тези средства. Аз съм умерен оптимист“.

Възможно е и да не се стигне до решение при преговорите. Трябва да се проведе и разговор с принципала – министърът на транспорта, допълни Димитров:

„Само да кажа, че стачната готовност в пристанище Варна остава. Нищо още не е приключило“.

По повод проблемите в Мини „Марица Изток“ и на топлоенергетиката Димитров коментира, че в сряда от 10 ч. в Раднево ще има протестен митинг пред централното управление на мини "Марица-изток", а се очаква да дойде и министърът на енергетиката:

„Това, че няма да има съкращения на работещи, към настоящия момент не им дава визията за напред какво държавата, правителството и нашата родина ще прави с електроенергетиката, базирана на местни въглища“.

Европейската енергийна стратегия предвижда излизането на такива мощности от експлоатация, но държава категорично се противопоставя на „бързи и неадекватни решения по закриването на мините и прибързаното ожесточаване на емисиите, които ще убият ТЕЦ-овете“, каза Димитров. Има поне още 6 държави от Източна Европа, които са реагирали остро.

Европейските избори през май се очаква да доведат повече националисти и популисти, които пък залагат на повече протекция и на по-малко Европа, каза Димитров. Може да се окаже, че по отношение на енергетиката това има позитивно влияние, допълни той.


Още от