Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският балет открива 49-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство с премиерата на „Дон Кихот“

Снимка: operasz.bg

На 27 ноември с премиерата на балета „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус на сцената на Старозагорската опера ще бъде открито официално 49-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Постановката е дело на Аршак Галумян -  хореограф и премиер солист на Щатсбалет Берлин. Възпитаник е на  Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова – прима балерина на Щатсбалет Берлин. Тя е възпитаничка на артистичния директор на балета на Старозагорската опера Силвия Томова. Художник на декора и костюмите е Салваторе Русо /Италия/.

В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера. В ролите на Китри и Базил зрителите ще видят Анелия Димитрова и Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде Дон Кихот, а Карлос Сантос – Санчо Панса. В останалите роли ще танцуват Фиорди Лоха, Харука Суга, Марина Сороче, Марта Перез, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Станко Танев, Рио Сузуки и др.

В звуковия файл чуйте интервюто с артистичния директор на балета на Старозагорската опера Силвия Томова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна