Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори протестират в София заради ниските тарифи

Снимка: БГНЕС

Таксиметрови шофьори ще протестират пред сградата на Столичната община от 12 ч. Очаква се да протестират около 200 водачи. Те настояват за по-високи тарифи за превоз, шофиране в бус лентите, когато превозват пътници и преместване на стоянки на места с по-голям пътникопоток. Очаква се демонстрацията в София да бъде подкрепена и от таксиметрови шофьори от други градове на страната. Протестът е обявен за 12 часа, като не се планира блокада на улици и булеварди. Проявата на недоволство е предвидено да приключи около 14 ч. 

Шофьор на такси, пристигнал за протеста по-рано, сподели: 

"Две фирми налагат монопол на цени, монопол на стоянки. Много искам да разбера от общината, на каква база определиха цената 80 ст. и на каква база определиха 1.30? Има фирма, на която е платено 50 000 лв., за да калкулира и да каже истинската цена на таксиметровия превоз и да се изхожда, не от дериватите на петрола - метан и газ, а от истинските бензин и дизел". 

Симеон Славчев - член на Транспортната комисия в Столичния общински съвет - предлага да се изготви наредба, която да регламентира всички искания на превозвачите - за стоянките, колко таксита трябва да има в София:

 "Реалистични са исканията на таксиметровите шофьори и аз предлагам Столична община да спре да работи на парче, да изработим една наредба, включваща абсолютно всички техни искания, заедно с тях, защото това нещо трябва да бъде регламентирано в София. Трябва също цените да бъдат оставени на пазарен принцип".

Настоящите тарифи са приети от СОС през 2011 г. , припомни Райна Димитрова от таксиметровия синдикат.

"Според нас, 1,30 лв. трябва да е размера на минималната тарифа или най-много да се слезне до 1 лев, максималната да се качи по-нагоре, защото, разбира се, хората трябва да карат по себестойност".

Димитрова уточни, че проблемът с цените за превоз на пътници с таксита стои и пред водачите на жълтите коли и от други градове на България. Затова се очаква протестът в София да бъде подкрепен и от шофьори на таксита  и от други населени места. Шофьорите на таксита в София искат да бъдат актуализирани местата на стоянките и те да бъдат разположени, където пътникопотокът е по-голям. И третото искане на протестиращите водачи на таксита е да имат право да използват буслентите за движение, когато превозват пътници.

Браншови организации настояват цената на такситата в София да скочи до 30%. Столичният общински съвет ще вземе решение, след като темата бъде обсъдена, посочи за "Хоризонт" Зафир Зарков:

"Възможностите са три - да бъде цената която е минимална в момента на всички компании, които предлагат за транспортна услуга. Вторият вариант е това да бъде цената, която е най-популярна в момента -  в размер на 77-78 стотинки. Третият вариант е, някои компании от бранша настояват за увеличаване с 30% над тези, които са в момента най-разпространените цени, с което на практика се получава служебно повишаване на цената със санкция на Общинския съвет, който не знам доколко е адекватно в условията на пазарна икономика".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени