Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Ангажиментът към майките на деца с увреждания е изпълнен

Снимка: БГНЕС

Ангажиментите, които поехме към майките на деца с увреждания за 150 млн. лева повече, са изпълнени според нашите разбирания. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Той призова да няма конфронтация и обясни, че тепърва ще бъде анализирано откъде идва неразбирането:

„Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, не удовлетворяват омбудсмана и част от майките. Всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод Закона за хората с увреждания и по повод Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че през 2019 година - освен 150 млн. лева, обещани от премиера, няма да се налагат допълнителни разходи. Иначе, ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и милиард. Вероятно някога обществото може и да стигне до тази сметка“.

Министър Горанов обясни още защо средствата за лична помощ са прехвърлени в централния бюджет:

„Защото чакаме окончателно решение за технологията. Няма никаква пречка от централния бюджет да бъдат прехвърлени по бюджета на общините или бюджета на социалното министерство, чакаме окончателните законодателни решения относно технологията на предоставяне на тази помощ. Ако бяхме ги предоставили по бюджета на Министерството на труда и има друго решение, щеше да е по-сложно“.

По повод разпита в прокуратурата заради разпоредената от главния прокурор проверка за безвъзмездно ползване на жилище в луксозен комплекс Горанов заяви, че миналия петък в парламента е представил цялата фактология по случая и няма какво да добави. Той отрече да е в конфликт на интереси и фирма, свързана с кръстника му Иван Сариев, чието жилище ползва, да е получавала обществени поръчки:

„Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки и не са получавали субсидии“.

Горанов потвърди, че синът на Сариев е работил в министерството и че той се е явявал като орган по назначаването му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени