Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

За създателя на инициативата Михаела Стойкова доброволчеството е начин на живот

Снимка: БГНЕС

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години гражданската доброволческа инициатива радва деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. "Операция Плюшено мече" помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с увреждания и в риск. За 10 години в инициативата са се включили 20 000 дарители, раздадени са 30 000 персонални нови подаръци.

Преди 11 години всичко започва като гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от един дом, разказва в предаването "Хоризонт до обед" създателят и сърце на "Операция плюшено мече” Михаела Стойкова:

"Бях студент в Лондон, където мой състудент ме покани да участвам в подобна коледна кампания. Тя се казва Денят на кутията за обувки или операция "Коледно дете", където пълниш една кутия за обувки с подаръци за различна възраст и пол и ги изпращаш на организацията, която пък ги изпраща на страни от третия свят на деца, които са бедни или без родители. Тогава идеята ми се стори гениална - че аз ще купя нещо тук или от Англия и ще го пратя, аз няма да знам къде ще отиде, но едно дете много ще се зарадва на този подарък. И се прибрах в България за зимната ваканция, реших да направя нещо подобно".

Екипът на "Операция плюшено мече" подпомага и талантливи младежи в неравностойно положение като им дава шанс за професионална реализация чрез целогодишната менторска програма “Скритите таланти на България”. Утре, на 29 ноември с благотворителен акустичен концерт-изложба "Музика през обектива" ще бъде поставена кулминационната точка на проекта. Вдъхновяващи изпълнители ще дарят таланта си, за да предоставят шанс за професионална реализация на даровити младежи. Вратите ще бъдат отворени в 19.30 часа при вход свободен. Огромна плюшена мечка ще посреща зрителите.  

"Гласяхме това събитие да бъде благотворително, с цел да събираме средства. Впоследствие обаче решихме, че искаме да го направим като подарък за нашите приятели, защото ние вече от 11 години сме много активни в цялата страна", обясни Михаела Стойкова. По думите й, огромен брой доброволци, дарители, спонсори, партньори и приятели даряват освен чисто материални подаръци и друга подкрепа:

"Сайтът ни е дарен, логото ни е дарено, офисът ни е дарен, почти всичко, с което боравим, е благодарение на такива добри хора с големи сърца. И ние решихме да направим това събитие като подарък за тях."

За Михаела Стойкова доброволчеството е начин на живот. От три години насам всяко лято прекарва по два месеца в Уганда, където дарява своите умения и таланти на местна организация и работи с кризисен център. Корените вероятно са някъде в детството й, когато баща й донасял от Африка не само много подаръци, но и интересни истории, които са я изградили като личност: "Желанието ми да правя добро се срещна с желанието ми да замина за Африка и намира почва в Уганда."

"Моята мечта на Коледа е да сме по-добри един към друг, бавно да се гневим, бързо да прощаваме, да си подаваме ръка не само по празниците, да си казваме мили думи, не само когато можем и искаме, а когато трябва, и да сме сплотени, да гледаме в една посока", пожелава си Михаела Стойкова от "Операция плюшено мече". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени