Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Петков учуден от реакцията на майките от "Системата ни убива"

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков изрази учудване от реакцията на майките от инициативата "Системата ни убива", които в открито протестно писмо алармират, че в проектозакона за личната помощ, обсъден вчера в социалната комисия на парламента, има подмяна на текстове и по този начин не е гарантиран нужния финансов ресурс.

Министър Петков подчерта, че ще продължи разговорите с протестиращите майки за изясняване на проблема и предположи откъде идва неразбирателството:

"Това може би произтича, че понякога може би представителите на инициативата се променят, тоест, идват различни хора. Предишния ден е приключен с една договорка, след това се започва отново".

За обсъжданите текстове министър Петков уточни:

"Важно е законопроектът да бъде финансово обезпечен. В него има ограничения за 2019 и 2020 по отношение на броя часове асистентска помощ и по отношение на часовата ставка. Тези въпроси могат да бъдат доизяснени. Бях изненадан, че породиха такова ново напрежение и остра реакция, след като до понеделник вечерта всички страни работиха заедно в работен формат и очакването беше, че имаме съгласие по тези текстове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени