Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Съвременните изкуства предлагат провокации като пърформанса в НХГ на Ода Жон

Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов определи като „изкуство“ предизвикалото скандал в социалните мрежи откриване на изложба в Националната художествена галерия (НХГ) с маси, отрупани с месо, оформено в различни човешки фигури.

Събитието е било замислено като пърформанс, наречен „вечеря натюрморт” от авторката Михаела Дановска, по-известна с псевдонима си Ода Жон. Мнозина обаче видяха в него единствено лош вкус. 

"Скандален беше, когато мислехме, че е просто една частна вечеря или хапване, но при положение, че това е част от концепцията на автора, а и при положение, че той е наредил всичко, поканил е конкретни гости, изненадал ги е - то е част от пърформънса“, обясни пред „Хоризонт“ министър Банов.

„Съвременните изкуства предлагат такива провокации - необичайни, и нахални. Времето ще покаже кое е стойностно и кое не“, каза още културният министър, според който „новите форми“ на изкуство „не винаги са харесвани от всички“, както и „не винаги са и успешни, но те са интересни сами по себе си. Те са движеща част на изкуството, така че щом говорим за изкуство и щом това е част от работата на автора - не можем да съдим никой за това, че е направена".

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна