Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обеща на майките на деца с увреждания преразглеждане на текстове в Закона за личната помощ

| обновено на 28.11.18 в 21:46
Снимка: Добромир Видев, БНР

Текстовете в Закона за личната помощ, които предизвикаха протестно писмо на майки на деца с увреждания до премиера и председателя на парламента, ще бъдат преразгледани и гласувани повторно от социалната комисия на парламента в петък, съобщиха част от майките след разговори с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Опасенията на майките са, че в сегашния му вид законопроектът за личната помощ не предвижда достатъчно пари за лични асистенти за тези деца след първи септември 2019 година.

„Тези пари отиват за финансиране на всеки човек с ТЕЛК и така се губят в пространството. Надяваме се скоро да има основна реформа в системата на ТЕЛК и тогава всичко вече ще е справедливо“, сподели Вера Иванова.

Майките ще изчакат заседанието на социалната комисия в петък, преди да решат дали ще възобновят протестите.

Борисов изрази надежда, че депутатите от ГЕРб ще се съобразят с договореното. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че 71 милиона лева се прехвърлят от централния бюджет към социалното министерство и така парите за хората с увреждания надхвърлят 460 милиона лева.

Част от тези пари ще са гаранция за изпълнение на Закона за хората с увреждания, а друга част - на Закона за личната помощ, обясни Стоянова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна