Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско ще приеме три старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини

Снимка: БГНЕС

За десети път курорт №1 у нас Банско ще приеме стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини Състезанията ще са три и ще се проведат на 22, 23 и 24 февруари 2019 г. 

Първият старт е алпийска комбинация (Супер-Г и слалом). Следва Супергигантски слалом на 23-и, за да завършим с гигантски слалом на 24-и. Всички стартове са при мъжете.

Участие в трите старта се очаква да вземат всички най-добри алпийци на планетата. Те ще дойдат директно от Оре (Швеция), където на 17 февруари приключва световното първенство. Още в първия ден от програмата ще стане ясен и първият носител на малката световна купа за сезона - този в алпийска комбинация. Очакват се над 150 скиори да участват в състезанията.

Най-актуалните звезди от Световната купа по ски, начело със 7-кратния носител на Световната купа Марсел Хиршер и норвежкият ас Аксел Лунд Свиндал, се включиха в рекламния клип за стартовете в Банско. Новината обяви на пресконференцията на БФСки днес Цеко Минев, президент на БФ Ски. 

Освен австриецът в клипа участват още Феликс Нойройтер (Гер), Тед Лигети (САЩ), Алекси Пинтуро (Фр), Манфред Мьолг (Ит), Томи Форт (САЩ), Виктор Муфа Жанде (Фр), българската звезда Алберт Попов и петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели. Всички те безплатно рекламират предстоящите стартове за Световната купа в България. Банско е единственият зимен курорт и домакин на стартове за Световната купа, който прави подобен рекламен клип. Видеото ще се излъчва по всички големи телевизии, а в чужбина по Паневропейския спортен канал - Евроспорт. 

Подготовката на пистите за Световната купа в Банско ще започне на 9 февруари под ръководството на Виктор Гичев, директор на състезанието, и Валентин Стефанов, шеф на трасетата. По пистите ще работят 180 човека. Генерални спонсори на голямото събитие са Fibank, A1, "Ауди" и "Дженерали", които осигуряват около 50% от бюджета.

"Приемаме отново Световната купа, което е признание за нас като федерация и за България като организатор на спортния събития от най-висок ранг, - каза председателят на БФ Ски Цеко Минев. - Имаме три състезания, което е голямо предизвикателство за нас, защото не са много другите курорти, които имат толкова стартове. Влизаме в елита".

Той заяви, че стартовете от Световната купа са естествено продължение на провелите се у нас световни първенства по худ. гимнастика, волейбол и се надява държавата да помогне с финансирането. 

Чуйте още от Цеко Минев в звуковия файл:

Заместник председателят на федерацията Георги Бобев добави:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна