Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на икономическото и бизнес доверието в еврозоната през ноември

През ноември икономическото и бизнес доверието в еврозоната отбелязаха поредно, но по-сдържано от очакваното влошаване в рамките на настоящата година с оглед на известно подобрение на нагласите в индустрията и в търговията на дребно при стабилизация в сектора на услугите и в строителството, показва последно проучване на Европейската комисия. Това сякаш е сигнал, че икономиката в региона може да опита стабилизация след трайното забавяне на нейния растеж през почти цялата отминаваща година.

Според последно проучване на ЕК индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през ноември до 109,5 пункта от 109,7 пункта през октомври. Това представлява най-ниско ниво на индекса от март 2017 година и влошаване за единадесети пореден месец от началото на годината, след като през миналия декември достигна многогодишен връх от 115,2 пункта, но при очакванията на финансовите пазари за още по-сериозен негов спад към 109,0 пункта.

Известно позитивно влияние върху икономическите нагласи през настоящи месец оказва подобрението на бизнес доверието в индустриалния сектор и търговията на дребно при стабилизация на доверието в сферата на услугите и в строителството. В същото време обаче ЕК отчита рязко влошаване на доверието сред потребителите.

Европейската комисия отчита подобрение бизнес доверието в Германия (повишение на съответния индекс с 0,6 пункта), във Франция (с 0,2 пункта) и в Холандия (с 0,1 пункта), при понижение в Испания (с 0,3 пункта) и солиден спад в Италия (с цели 1,2 пункта) в резултат на бюджетните спорове на управляващите в Рим с европейските власти в Брюксел, които предизвикаха повишаване на бизнес разходи за обслужване на техните заеми.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, отскочи слабо до 1,09 пункта, след като през октомври падна рязко до 1,01 (най-слаба стойност от май 2017 година насам.) от 1,21 пункта септември.

Последното проучване на Европейската комисия регистрира известен отскок и на индекса, измерващ доверието в индустриалния и промишления сектор (до 3,4 пункта от 3,0 пункта), както и на индекса на бизнес доверието при търговията на дребно (до -0,6 от -0,8 пункта), докато аналогичните индекси в сферата на услугите и в строителството стабилизираха на октомврийските нива съответно от 13,3 и от 7,9 пункта.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната обаче потвърди предварителната оценка на ЕК за рязко влошаване от -27, пункта през октомври до -3,9 пункта през ноември (най-ниско ниво от март 2017-а година).

Резултатите от последното проучване на ЕК потвърждават, че търговското напрежение на САЩ с останалия свят, включително с ЕС, опасенията за "твърд" Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС в края на март догодина без постигането на споразумение), както и бюджетните спорове между Италия и европейските властимащи в Брюксел, ще продължават да вредят на инвестиционните планове на компании и на техния бизнес климат към края на настоящата и началото на следващата година, макар и не чак толкова лошо, колкото се очакваше.

Днешният доклад на Европейската комисия е в известно противоречие с доста по-слабото бизнес проучване на агенция Markit от миналата седмица, което отчете рязко забавяне на бизнес експанзията в частния сектор на еврозоната през ноември до близо 4-годишно дъно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна