Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания

Български специалисти работят по най-високите научни и клинични стандарти

Д-р Румяна Додова от Центъра по молекулна медицина показва чип, с който изследва проби
Снимка: Георги Нейков
Нова научна инфраструктура, изградена към Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания беше демонстрирана днес пред медии, студенти и учени. Проектът е изключително мащабен и амбициозен, в Комплекса от 2010 г. до момента се извършва изследователска дейност със средства, предоставени от Фонд „Научни изследвания“ към МОН в размер на над 6,23 млн. лв.

В структурата му са включени Центърът по молекулна медицина (ЦММ), както и катедри и лаборатории от медицинските университети в София и Пловдив. От 2014 г. университетският комплекс е единствената в България научна структура с международна валидация.

"С направеното по проекта студенти и учени от двата водещи медицински университета имат достъп до специфична апаратура за извършване на цялостни геномни изследвания, на цялостни метаболитни, на цялостни протеомни изследвания" – посочи пред Радио София координаторът на проекта и изпълнителен мениджър на ЦММ проф. Радка Кънева.

СнимкаРъководителят на проекта акад. Ваньо Митев не без гордост подчерта, че специалистите в тези научни звена имат повече от 260 публикации в списания с импакт фактор и хиляди цитирания.

Наличната научна инфраструктура, опитът на изследователите и дързостта на младите са атестат, дават надежда и гаранция за следващи интердисциплинарни и фундаментални проучвания, отбеляза проф. д-р Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“.

Това е финалната фаза на проекта, но ползите са дългосрочни - и за обучението на студенти, и за развитие на младите учени, и за реализиране на още научни проекти и международни програми.

Чуйте още по темата в репортажа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна