Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хитовият филм "The Dawn Wall" ще бъде показан за първи път у нас в Дни на предизвикателствата

На 3 декември в София започва 14-ото издание не Дни на предизвикателствата - фестивал за приключения и екстремни спортове. И тази година той ще се проведе в Аула "Максима" на УАСГ, а дневната програма ще бъде в Клуба на пътешественика.

"Ще ни липсва Боян Петров, който е участвал във всички предишни 13 издания на фестивала, дори беше в основата на създаването му. Така че фестивалът ще бъде открит с кратък филм за него" - казва Момчил Дамянов от организаторите, който е и дългогодишен планински водач. Темата за планинските водачи също присъства в програмата.

За първи път трима българи получиха диплома от IFMGA - международната асоциация на планинските водачи. Дипломата е призната в целия свят и е най-висшият етап в развитието на един гид. Георги Георгиев - Черния, Георги Пенев и Виктор Варошкин ще разкажат какъв е пътят на гидовете, как се става в днешно време планински водач. 

Тази година за първи път акцент се поставя не толкова върху планините, а върху моретата и океаните.

Презентация ще направят кап. Дончо Папазов, легендата в българското мореплаване, както и младите уиндсърфисти Илиана Стоянова и Йоан Колев, които изминаха 300 километра по море - от Дуранкулак до Резово, в предизвикателството Wind2Win за  Черно море - чисто от пластмаса.

Пътешествията винаги са били сред най-обичаните предизвикателства в този фестивал. Яна Меламед и Вячеслав Стоянов, с проекта Cycle For Recycle, ще разкажат как са прекосили с Южна Америка с колело. Петър Ванев пък ще сподели впечатленията си за първото българско преминаване на двата прехода, дълги по няколко хиляди километра  - Тихоокеанският хребетен път и Пътеката на Апалачите. За благотворителните си каузи ще разкаже ултрабегачът Краси Георгиев, а специален гост на Дните на предзивикателствата  е френският приключенец-велосипедист Тито Томази.

14-ото издание на Дни на предизвикателствата бележи и завръщането на спелеологията сред темите на фестивала. За няколко новооткрити пещери в Турция ще разкаже Теодор Кисимов, който проучва нови пещерни формирования. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна