Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеят на проф. Георги Спасов се превърна в празник на флейтовото изкуство в България

Проф. Георги Спасов празнува с ученици и приятели
Снимка: В. Балевска

С концерт в камерна зала "България" на 27 ноември беше отбелязана 70-годишнината на един от най-високо ценените български музиканти в наше време - флейтиста Георги Спасов. Вече повече от 50 години на сцената, около 40 от тях отдал на Софийската филхармония като първи флейтист, почти толкова посветил и на учениците си като професор в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", музикантът е обичан и уважаван еднакво заради таланта и заради своето дружелюбно отношение.

Да уважат учителя и колегата си на сцената се качиха много от изявените флейтисти в момента, пианистката Татяна Божко, с която проф. Спасов работи от години, арфистката от Софийската филхармония Весела Тричкова, перкусионистът Стоян Павлов, както и гостът от Белгия Бертен д'Оландер.
Първата част на концерта включваше пиеси за флейта и пиано, изпълнени от Георги Спасов и Татяна Божко, а във втората част творбите бяха за четири и повече флейти - прозвучаха композиции на български автори: Красимир Кюркчийски, Марин Вълчанов и Румен Бояджиев-син.

За вълнението, с което е съставил програмата на този празничен концерт и за любовта си към учениците проф. Георги Спасов разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Към него са добавени и документални записи от събитието. Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!