Eмисия новини
от 07.00 часа

Майките на деца с увреждания и депутатите се разбраха по спорните законови текстове

Майките на деца с увреждания и депутатите се разбраха по всички спорни текстове в законите за хората с увреждания и за личната помощ. Това стана ясно след късна извънредна среща на представители на групата "Системата ни убива", председателите на бюджетната и на социалната комисии в парламента Менда Стоянова и Хасан Адемов и омбудсмана Мая Манолова. 

Вера Иванова от протестиращите майки на деца с увреждания обясни, че най-накрая исканията им са били удовлетворени:

"Според индивидуалните нужди на всяко лице или дете с увреждане ще получи необходимите часове и няма да има отказ от кметовете, че днес нямат пари, няма да има листа на чакащите, всичко ще бъде по индивидуалната оценка. Това е нашата борба от 2014 ч. досега."

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще проследи процеса докрай, и обясни, че голямата опасност за хората с увреждания е била, че 71 милиона лева, които снощи бяха преместени от централния бюджет към бюджета на Министерството на труда и социалната политика, може да не достигнат, ако се изплащат през общинските бюджети:

"Този проблем щеше да остави хората без лична помощ след 1 септември."

Менда Стоянова от ГЕРБ увери, че обещаните на хората с увреждания пари никога не са били подлагани на съмнение и не са заложени изначално в бюджета на социалното министерство за специфичните нужди, защото двата закона не са приети окончателно в пленарната зала:

"Не беше ясно по какъв начин ще се финансира личната помощ - дали чрез делегирани бюджети на общините, и тогава трябваше да бъде трансфер към общините, или през Министерството на труда и социалната политика - АСП - Агенция за социално подпомагане."

Двата закона за хората с увреждания, за промените в които настояват майките от групата "Системата ни убива", ще бъдат окончателно приети в сряда.

Утре социалната комисия в парламента ще направи промените на второ четене.

Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 14.10.19 в 07:17