Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на декември ще се проведе национална конференция за иновативните училища

Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката ще осигурява финансова подкрепа за училищата, които прилагат иновативни методи на обучение. Това обясни в предаването "Преди всички" Наталия Михалевска - директор на "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" в Министерството на образованието. На 3-ти декември ще се проведе национален форум за иновации, в който ще участват учители, представители на бизнеса и родителските организации и на висшите училища.

Ще се създаде национална електронна платформа, където училищата ще могат да представят свои иновативни практики и да обменят опит. "Например учителите, които правят иновации в обучението по математика - задължителното и допълнителното обучение по математика, те на едно място ще видят своите иновации и ще могат да споделят своя опит. Тези, които например правят иновации за деца от първи до четвърти клас също. Ние ще направим една съдържателна платформа, където реално те също могат да общуват", посочи Наталия Михалевска. 

290 са иновативните училища в страната, които създават свои иновативни модели, прилагат ги могат да мултиплицират този опит, каза още Михалевска:

"Това са изключително добри примери, защото от една страна са свързани със стремежа на училищата да направят знанието достъпно, да стане знанието трайно за децата, които в крайна сметка са дигиталните деца. Те възприемат по друг начин света. По-бързо, по-реактивно. Не можем по традиционен начин да преподаваме така, че да постигнем ефектите на училището." 

Иновациите са свързани с професионалното ориентиране на децата, със създаване на усещане, че са полезни, могат да станат лидери, преподавайки или участвайки активно в учебния процес.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени