Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова.

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на „Великденско вино или Обвинения срещу свещенодякон Игнатий Левски и ловешките труженици, отправени от Кръстьо Тотев Никифоров в долнокрайската черква „Света богородица“.
И двете, и текстът, и записът трябва да звучат често по радиото, защото са пречистващо полемично преживяване за слушателя. Мигновено ще се окажете в средата на силно напрегната дискусия по толкова важни и същностни теми, че може и да се уплашите. Конфликтността и високият градус на напрежение, породен от един прост факт, прост и вечно горещ – къде е истината и мотивацията част от истината ли е или не.
Убийство чрез отравяне е начинът, по който ловешките граждани искат да накажат поп Кръстьо, обвинен, че е извършил предателство през 1972 година и цената на това предателство е Васил Левски. Монологът преминава през драматични обрати и ту намира убежище в императивите на агресията и революционното насилие, ту в постулатите на християнския морал.
Премиерата на „Великденско вино“ е била през 1980 година в Драматичен театър "София". Режисьор Леон Даниел. През 1993 г. Иван Добчев постави пиесата в Народен театър "Иван Вазов", София с Велко Кънев в ролята на поп Кръстьо и Цветан Алексиев. В постановката на Иван Добчев от 2010 г., реализирана в Първо студио на БНР, ролята на поп Кръстьо се изпълнява от Георги Къркеланов.
„Добрата пиеса е като добър кладенец – колкото повече черпиш от него, толкова повече вода идва“, казва Леон Даниел за този текст.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени