Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на Уолстрийт в очакване на ключовата среща между Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Пазарите на акции на Уолстрийт стартира без ясна посока и при доста вяла търговия, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към планираната за събота среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай - Си Дзинпин, чийто изход щеше да определи дали търговската война, която разтърси през последните месеци финансовите пазари, ще ескалира допълнително, или ще има отслабване на напрежението между двете водещи световни икономики.

И трите основни американски фондови индекси се тъгуват недалеч от техните вчерашни нива на затваряне, като DJIA се понижава със скромните 5 пункта (понижение с 0,02%), докато широкият индекс S&P500 се повишава с 0,13%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,13%.

Индексът DJIA е на път да приключи със седмичен ръст от около 4% и с месечно повишение с 0,6%, докато индексът S&P500 - с повишение за седмицата с 3,9% и с 0,8% в рамките на месец ноември. Технологичният индекс Nasdaq пък е на път да отбележи седмичен скок с около 4,6%, но въпреки това се очертава да отбележи понижение за целия ноември с 0,6 на сто.

Предстоящите търговските разговори между Китай и САЩ в кулоарите на стартиралата в Буенос Айрес, Аржентина среща на лидерите на страните от г-20 е в центъра на вниманието на инвеститорите. Те се надяват двете водещи световни икономики да постигнат споразумение за отлагане на новото увеличаване на митнически тарифи, което Доналд Тръмп заплаши да приложи от 1-ви януари догодина, ако Китай не предложи съществени промени в досегашната си търговска политика.

Ключовата среща между лидерите на САЩ и Китай идва в края на седмица, в която шефът на Федералния резерв Джером Пауъл отправи послание към пазарните участници, че американската централна банка може и да не продължи през 2019-а година досегашната си политика на агресивно повишение на основните лихви, след като вдигне лихвената ставка с нови 25 базисни пункта на последното за настоящата година заседание на 18-и и 19-и декември.

Трябва да се има предвид, че именно речта на Джером Пауъл от сряда вечерта беше в основата на добрия подем на Уолстрийт през отминаващата седмица.

За разлика от продължителните търговски спорове между САЩ и Китай, лидерите на трите северноамерикански държави подписаха пред началото на срещата на Г-20 новото търговско споразумение между Съединените щати, Мексико и Канада (USMCA), което ще замени досегашния пакт, известен като NAFTA, който беше в сила през последния близо четвърт век. Самото споразумение предстои да бъде одобрено и от законодателните органи на трите държави, преди официално да влезе в сила.

Инвеститорите се надяват, че и търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат решени по подобен начин както пакта USMCA, който беше постигнат в 11-ия час (на 30-ти септември тази година), само след като американският президент Тръмп отправи през последните месеци серия заплахи, че може да оттегли Съединените щати от действаща северноамериканската търговска спогодба.

Известното безпокойство относно надеждите за позитивни новини след разговорите между президентите на САЩ и Китай буди информацията, че на срещата може да присъства и Питър Наваро - най-висшия търговски съветник на Тръмп и най-яростен застъпник на "войната с митата" спрямо Пекин.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени