Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съд по правата на човека поиска обяснения от Москва за кризата с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съд по правата на човека, който беше сезиран от Украйна във връзка с конфликта с Русия в Азовско море, изпрати официални въпроси на Москва, давайки й срок до понеделник да представи отговори, предаде Франс прес.

Украйна поиска Европейският съд по правата на човека да посочи на страните какви временни мерки трябва да бъдат приети, за да се запазят интересите им. От съда посочват, че сред исканията на украинското правителство са: Русия да окаже спешна медицинска помощ на ранените моряци, както и всичките 24-ма служители на украинския военноморски флот, заловени в неделя, да бъдат незабавно репатрирани.

Преди да приеме подобни временни мерки, съдът запита официално Москва: ако моряците от трите украински кораба са лишени от свобода, какви са мотивите за това, има ли сред тях ранени и каква медицинска помощ им се оказва.

Руското правосъдно министерство обяви, че отговорите ще бъдат представени в "подходящ срок", след като руското министерство на правосъдието получи цялата необходима информация от руските служби за сигурност, предаде Интерфакс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна