Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 ноември-1 декември

Петър Стойчев преплува най-бързо 1 км в ледените води.
Снимка: Iliev Sport

Петър Стойчев спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай, за да забавлява публиката на кораба - стотина души. 15 плувци от 9 държави участваха в невероятно тежкото състезание, при температура на въздуха минус 2 градуса, а на водата - минус 0.8. Температурата на тялото на Петър, когато се качи на лодката, е била 30,8 градуса. Той изплува дистанцията за 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори (Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети, на 30 секунди зад нея - Диего Лопес от Испания. 


Близо 140 деца и младежи участваха в последното състезание за сезона в катеренето у нас - Държавното първенство в дисциплината боулдър. Начело в клубното класиране са състезателите на НСА - със 7 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала. След тях се наредиха младите катерачи на клуб Алтиус-София (2 златни, 6 сребърни и 4 бронзови медала), а на трето място - клуб “Селт”-Казанлък (с 2 златни и 1 бронзов медал.

Състезанието беше последен кръг за купа "България 2018".  И в това класиране представителите на НСА отново заеха първото място (с 8 златни купи), следвани от клуб Алтиус (с 3 златни купи). 

В понеделник, в рамките на фестивала Дни на предизвикателствата, ще бъдат връчени годишните награди на Българската федерация по катерене и алпинизъм.


Филм за полския алпинист Мачей Бербека взе голямата награда на Банско филм фест. В лентата „Земя на мечтите - филм за Мачей Бербека” режисьорът Станислав Бербека разказва за своя баща - изтъкнатият полски алпинист и пътешественик, който загина през 2013 г. на Броуд пик.

Филмът на легендарния алпинист Райнхолд Меснер „Ама Даблам - свещената планина“ получи новоучредената награда за сценарий на името на основателя на Банско филм фест Петър Атанасов.


Нов маршрут по 7-хилядния връх Химджунг (Himjung) в Непал беше прокаран от трима алпинисти - Витус Ауер (Vitus Auer), Австрия, Себастиан Фукс (Sebastian Fuchs) и Стефан Лархер (Stefan Larcher). Това е второ изкачване на върха (7092 м), който се намира на североизток от осемхилядния Анапурна. Първото е на корейците Ан Чи-юнг и Ким Чанг-хо през 2012 г., по югозападната стена. Ауер, Фукс и Лархер, които са за първи път на експедиция в Непал, са се качили по дългото западно ребро на върха, в алпийски стил, с един лагер, за 3 дни и после са слезли по северния ръб. Базовият лагер е бил на 4800 м височина, а тримата алпинисти са се аклиматизирали 3 дни до 6000 метра по Carlsberg Ridge, един от 4-те седемхилядника в долината. Втората аклиматизация е била за 2 дни до 6150 м по югоизточното ребро на Химджунг.


Алекс Чикон, който вече обяви, че тази зима ще се пробва на К2 (8611 м), съобщи някои подробности за намеренията си. Баският алпинист с 11 изкачени осемхилядника и два опита за зимна атака на Еверест без кислород, планира да премине по класическия маршрут - от югоизток, по реброто Абруци. В екипа му, освен алпинисти, ще има учени, които ще изследват адаптацията на организма към голямата височина, а други ще се опитат да привлекат вниманието върху екологичните проблеми с изследванията си върху ледника Балторо.


На 18 ноември японският бигоулист (катерач на големи стени) Кейта Кураками стана петият човек, изкатерил свободно легендарния маршрут Ел Капитан в Националния парк Йосемити, САЩ и първият, направил това соло, (без партньор в осигуряването). Само с един опит. В Инстаграм Кейта написа: “1000 метра свободно катерене, 1000 метра спускане. Това е моят път”. Самото катерене му е отнело 5 дни, а подготовката - 3 години.

Ден по-късно, на 19 ноември 15-годишният американец Конър Херсън се превърна в шестият и най-млад човек, изкатерил свободно Носът. Конър е бил осигуряван от своя баща - Джим Херсън, също катерач, който преди 15 години, 4 дни след раждането на сина си преминава друг легендарен маршрут на Ел Капитан - Salathe Wall, в свръзка с Ханс Флорин. Синът му Конър в момента е шампион на САЩ по спортно катерене, а в традиционното катерене има преминати маршрути с категория 8c+ в Кентъки.


Легендарният британски катерач Бен Муун, който сега е на 52 години, направи едно от много редките повторения на маршрута "Evolution" - категория 8c+, в Рейвънс Тор (Ravens Tor), Великобритания. За първи път този тур е преминат свободно през 90-те години от друга легенда в катеренето, Джери Мофат (Jerry Moffatt).


Световноизвестният украински пътешественик Фьодор Конюхов започва най-новата си експедиция. В момента той е в Нова Зеландия и възнамерява да прекоси Южния ледовит океан, който огражда от север Антарктида. Пътешествието е с обща дължина 27 000 км, като всеки от трите етапа е изчислено да отнеме по около 120 дни. Конюхов е световен рекордьор по самостоятелно прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с гребна лодка. Когато е на 15 години прекосява Азовско море сам, с лодка, а на 40 стига, пак сам, до Северния полюс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!