Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януш Бугайски: Край Керч Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада

Митата върху сръбските стоки в Косово ще забавят, но няма да спрат преговорите между Белград и Прищина

| обновено на 01.12.18 в 19:31


С инцидента край Керченския проток от 25 ноември руският президент Владимир Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада, смята Януш Бугайски от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон. 

"Руснаците нагло завзеха три украински кораба, нараниха някои от моряците, плениха ги и ги държат за заложници. Това е демонстрация пред украинците и пред Запада, че Русия може да прави каквото си пожелае в Азовско море."

"Не мисля, че американската подкрепа за Украйна намалява, но има едно нежелание да се отива твърде далеч в случай на сериозна конфронтация с Москва", отбеляза Бугайски.

Въпреки призива на украинския президент Петро Порошенко към НАТО да прати бойни кораби в Азовско море, на този етап никой не мисли сериозно затова, сочи американският анализатор.

"Ако обаче Русия засили атаките си срещу украински територии или пристанища, или ако се опита да откъсне Украйна от морето, тогава НАТО ще бъде в пълното си право да помогне на Киев да възстанови суверенитета си над територалните си води", смята Бугайски. Според него до по-мащабна конфронтация между Москва и Киев едва ли ще се стигне "точно сега":

"Руснаците се опитват всячески да дестабилизират Украйна, да подбуждат политически конфликти. Вероятно ще изчакат изборите догодина, за да видят кой ще е следващият президент. Междувременно ще се месят в изборния процес, за да разделят страната. Не мисля, че на този етап ще предприемат пълномащабна атака срещу Украйна, която ще им струва доста скъпо."

Въвеждането на 100-процентни мита върху сръбски стоки в Косово ще забави, но "няма да извади от релси" процеса на нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, смята Януш Бугайски.

По думите му, косовското правителство "не може да си позволи да отстъпва твърде много пред Сърбия".

"Иначе ще изглежда слабо. Може да се стигне до избори и политическа нестабилност. Може да се стигне до някакъв компромис - намаление на митата наполовина, допускане на някои продукти. Но митата са символ на недоволството на косоварите, че от 10 години стоят в задънена улица заради Сърбия и Русия. "

Още от интервюто чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна