Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има твърда позиция за отлагателен период за вредните емисии

Ивелина Василева
Снимка: МОСВ

България има твърда позиция за отлагателен период както за по-високи ограничения на допустимото замърсяване с въглеродни емисии, така и за допълнителни системи за пречистване. Към момента тяхното изпълнение би наложило непосилни инвестиции от страна на предприятията, които работят с местни въглища - това обясни във Варна председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите  Ивелина Василева.

По думите й по проблема има пълно единодействие от страна на изпълнителната и законодателната власт и президента:

"Позицията на България е ясна. Да не бъдем по-амбициозни от това, което е реалистично, защото ние трябва да съхраним и икономиката си. Икономиката, която до голяма степен разчита на въглищата местно производство. Знаете, че 40 процента от енергийният микс се формира от ТЕЦ-овете с местни въглища. България консолидира мнението си и с други държави от Европа, заедно с Полша. Германия също се присъедини към тези държави, които не желаят да бъдем свръхамбициозни, защото има риск да загубим и конкуретноспособността си. Има риск и в социален план. Близо 100 000 човека са ангажирани в това производство".

Ивелина Василева, която оглавява парламентарната еко-комисия, участва в откриването във Варненския свободен университет на уникална за Европа магистърска програма по кръгова икономика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени