Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Америка се сбогува с 41-я американски президент Джордж Буш-старши

| обновено на 03.12.18 в 08:53
Цветя лежат в основата на статуята на Джорж Буш-старши до неговата президентска библиотека в Тексас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американците ще се сбогуват с бившия президент Джордж Буш само след няколко часа, когато тялото му ще бъде пренесено във Вашингтон, където ще бъде изложено за публична почит в Ротондата на Капитолия.

Това е рядка чест, оказвана само на хората, които са спечелили уважението и възхищението на мнозина. Буш има тази привилегия заради умелото си управление и заради своите лични качества, заслужили почитта на американците.

Общественото възпоминание е началото на серия от четиридневни събития, които включват и церемония с държавни почести в Националната катедрала на Вашингтон в сряда, както и частна служба в църквата, посещавана от Буш дълги години наред в Хюстън в четвъртък. В петък своите почитания към Буш старши ще поднесат и световните политически лидери.

Бившият държавен секретар Колин Пауъл го нарече "перфектен американец" и пример за това как "е служил на страната в трудни периоди".

"Той никога не забрави кой е, беше смирен човек”, каза Пауъл

Джорд Буш почина в дома си в Хюстън на 94 години. В последните си часове той е разговарял с децата си по телефона, за да се сбогува с тях. Последните му думи към Буш-младши са били - и аз те обичам.

Президентът Доналд Тръмп нареди на федералните служби да останат затворени в сряда и обяви ден на национален траур. Той и съпругата му Мелания също се очаква да отдадат почит заедно с други високопоставени служители.

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама ще отмени предстоящите събития по представяне на автобиографичната си книга в Берлин и Париж, за да присъства на погребението на бившия американски президент Джордж Буш-старши, съобщи ДПА. Госпожа Обама, чиито неотдавна публикувани мемоари "Формиране" станаха бестселър, трябваше да посети Париж на 5 декември и Берлин на 6 декември.

Датите им съвпадат с погребалните служби за Буш-старши, които ще се проведат във Вашингтон и Хюстън. 

„За мен е важно да се присъединя към семейство Буш в честването на образцовия живот на Джордж Буш“, посочи Мишел Обама в Туитър.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени