Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Кондарев, "За Земята": Все повече се очертава болезнен изход за въглищната индустрия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната банка обяви, че ще отдели около 200 милиарда долара в периода 2021-25 г. за подпомагане на развиващите се страни в борбата с промените в климата. Това е два пъти по-голяма сума в сравнение с предишния петгодишен период. Съобщението беше направено на 24-тата конференция на ООН за климата, която се провежда в Катовице, Полша. Развитите страни се ангажират до 2020 година да увеличат до 100 милиарда долара държавното и частното финансиране на политиката за климата. Държавите от Юга обаче искат по-ясни ангажименти на страните от Севера. 

"Трябва да се борим с причините за глобалното затопляне, но и да се приспособим към последиците, които обикновено са най-драматични за най-бедните в света", заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Генади КондаревГенади Кондарев от Сдружение "За Земята" коментира темата в "Преди всички". Според него доста се спекулира с оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение. САЩ отдавна потвърдиха, че ще следват целите и дори ще ги преизпълнят, въпреки оттеглянето, отбеляза Кондарев.  

Той прогнозира, че у нас "все повече се очертава болезнен изход, след като много възможности бяха пропуснати. "Мини Марица-изток" и комплексът "Марица-изток" ще трябва да съкратят хора, за да се постигне ефективност. Всичко, което правителството обещава, че още 60 години ще имаме въглищна индустрия, е пълен абсурд".

"Досега нещо трябваше да се направи, за да бъде всичко максимално безболезнено за изтегляне от въглищната индустрия в България. Цифрите говорят за доста сериозни системни проблеми. Въпреки цялата задлъжнялост се поддържа много висок брой хора. У нас за производство на един тераватчас енергия са необходими 500 души, в Полша те са 200. Ще трябва да се направи компромис, за да може тази индустрия да работи още".

Най-добре е да има чист въздух, но по-добре е да не поскъпва токът – така почти парадоксално могат да се обобщят мненията на хората във Враца, които кореспондентът на БНР Ива Антонова попита какво предпочитат – да дишат по-чист въздух, но да плащат повече за електроенергия, или цената на тока да не се повишава вследствие евентуално закриване на ТЕЦ "Марица-изток" 2. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!