Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апаратура от "Българската Коледа" помага на деца с двигателни проблеми

Миналогодишното издание на "Българската Коледа" целеше да осигури съвременна апаратура за болниците, с която да се помогне в лечението на деца с двигателни проблеми. Едно от лечебните заведения, които получиха такава техника, е Университетската болница "Канев" в Русе. 

Апаратът за ударно-вълнова терапия е доставен в Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на Университетската болница "Канев" в Русе, персоналът е обучен за работа с новата техника, а първите малки пациенти вече са усетили "гъделичкането" по телцата си. Така се усеща, защото процедурата е щадяща, но всъщност е част от лечението на децата с Детска церебрална парализа и както и на деца, претърпели пътно-транспортни произшествия.

Най-общо процесът на лечение с ударни вълни може да се обясни като реакция на организма от получаване на остра травма, при което се активират процесите на възпаление, образуване на нова тъкан и регенерация. Тези процеси провокират тялото да изпраща лечебните си клетки към третираното място и също така да увеличи кръвоносната циркулация там.
 
През 16-те издания на кампанията "Българската Коледа" Университетската болница в Русе е получавала различни дарения.

Миналата година в педиатрията бяха доставени апарати за ултразвукова диагностика и респиратор, а по-рано в неонатологията - скенер за откриване на проблеми със слуха при новородени, транспортен инкубатор и кувьози.

Още по темата чуйте в репортажа на Ася Пенчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна