Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нели Огнянова: Повече гласове се контролират по-трудно от различни гласове под едно ръководство

По време на дебата в НС за бюджета на обществените медии в четвъртък, председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов попита: „Може ли на 6 млн. държава да имаме три обществени медии? Време е да се помисли каква реформа да се направи. Или са обществени медии, или са търговско дружество“.
Потърсихме за коментар проф. Нели Огнянова, експерт по медийно право, преподава Европейско медийно право и Информационна политика на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“.
„Очевидно във въпроса на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов прозира, че три обществени медии са много. И че предстоящото обсъждане трябва да доведе до някаква идея за по-малко на брой обществени медии. Например за сливане на БНР и БНТ. Първо искам да кажа, че в Европа има много държави с повече от една обществени медии. При това не може да се прави еднозначна връзка между броя на населението и броя на обществените медии, защото има държави сравними с България като брой  население – Дания, Ирландия, Финландия…, да не говорим за Монако, това са все държави, които имат по две и повече обществени медии. Ако говорим за финансирането, обичайните аргументи, че обединяването ще доведе до икономии, могат да имат значение, когато се говори за други индустрии, например за хранителни стоки. Но когато се говори за медийна индустрия, икономическият аргумент отстъпва на аргумента за медиен плурализъм, защото едно добро икономическо решение, може да е неплуралистично. Вероятно в представите на някои депутати най-добре е в България да има една само медия, и ако може, тя да е под контрола на властта и тогава ще бъде съвсем ефективно. Но принципът на медийният плурализъм изисква повече гласове. Но според мен, трябва да се говори какво би означавало такова сливане. Няма никакво съмнение, че повече гласове се контролират по-трудно от различни гласове под едно ръководство, тогава линията за натиск е само една и в този смисъл, свободата на словото може да бъде застрашена.“
С проф. Нели Огнянова коментираме още и медийните стандарти, които трябва да спазват Обществените медии през два примера от предаването „Още от деня“.
Чуйте цялото интервю с проф. Огнянова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!