Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ отскок на британската промишлена активност през ноември

Бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се подобри през ноември по-силно от очакваното, но въпреки това остава недалеч от октомврийското 27-месечно дъно, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се повиши през ноември до 53,1 пункта от 51,1 пункта през октомври, когато индексът достигна най-ниско ниво от юли 2016-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно негово подобрение към 51,7 пункта.

От агенция Markit обаче отбелязаха, че промишлената експанзия остава една от най-слабите от средата на 2016-а година, когато британците гласуваха в подкрепа за Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС).

Новите експортни промишлени поръчки се влошиха за втори пореден месец (нива на съответния индекс под 50 пункта), като компаниите в сектора цитираха несигурността около процеса на Брекзит като една от основните причини за поредното намаляване на поръчките за износ. В същото време индексът PMI, измерващ оптимизма на промишлените компании в бъдеще, се понижи през ноември до 27-месечно дъно.

Това даде основание на Роб Добсън от агенция Markit да отбележи, че промишленото производство във Великобритания рискува да се сви през последното тримесечие на годината и да не допринесе за растежа на британския БВП, ако съответните PMI индекси за декември не отбележат по-силен отскок.

Британската лира не реагира позитивно на днешното малко по-добро от очакваното проучване за промишлената активност, тъй като инвеститорите притеснения около процеса на Брекзит с оглед на предстоящото през следващата седмица (на 11-ти декември) гласуване на споразумението по развода с ЕС от парламента на страната продължават да вредят на паунда. Британската лира се понижава в рамките на деня с 0,3% към 1,2705 долара, отправяйки поглед към нейното дъно от края на октомври около 1,2694 долара и към важното 14-месечно дъно около 1,2660 областта от август тази година.

В същото време еврото поскъпва с 0,45% обратно над 0,8900 паунда, опитвайки нов тест на серията важни бивши негово върхове около 0,8920/38 областта (бивши важни върхове от края на октомври и от последната десетдневка на ноември).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени