Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Георгиев обжалва избора за шеф на СГС заради нарушение на принципа на съдийското самоуправление

Евгени Георгиев (вдясно) и Алексей Трифонов.
Снимка: БГНЕС

С мотива, че за първи път при избора на председател на Софийския градски съд е бил нарушен принципът на съдийското самоуправление, загубилият кандидат – Евгени Георгиев, обжалва решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в полза на конкурента му Алексей Трифонов. Жалбата е депозирана в съдебния кадрови орган, който трябва да я препрати във Върховния административен съд   

В жалбата си Георгиев припомня поредицата от избори, направени от съдебния кадрови орган, в които избраните са били подкрепени – като него, от Общото събрание на съответните съдилища. Напомня им, че такъв е случаят и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който обаче миналия вторник гласува за Трифонов.

Евгени Георгиев се оплаква от липса на мотиви, които да покажат с какво го е превъзхождал другият кандидат. В гласуването срещу него са взели участие и предубедени членове на Съвета. Според него жалбата му спира изпълнението на решението на Съдийската колегия на ВСС, тоест пречка е Алексей Трифонов да встъпи като шеф на Градския съд. Освен ако Трифонов не поиска от Върховния административен съд предварително изпълнение на решението – което дали ще се случи, ще стане ясно през следващите дни.

Междувременно 61 градски съдии на Общо събрание изразиха несъгласие с начина, по който е било взето решението кой да оглави институцията.

"Считаме решението за немотивирано и непрозрачно", пишат те до Съдийската колегия на ВСС. Нейни представители бяха поканени на събранието, но не отидоха, защото липсвала" процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия в този форум на съдийското самоуправление". "Очакваме магистратите и обществото да уважават самостоятелната воля, предоставена от закона на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в качеството ѝ на кадрови орган по отношение на съдийската общност" е записано в позицията на съдебните кадровици, публикувана на сайта на институцията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени