Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пикът на грипните заболявания се очаква през януари и началото на февруари

Снимка: БГНЕС

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви за "Хоризонт", че пикът на грипните заболявания се очаква през януари и началото на февруари. Той уточни и какви щамове на вируса ще бъдат включени във ваксините по указание на Световната здравна организация. Д-р Кунчев обясни:

"Някои от тях като "Пукет" са доста отдавна. Той за пръв път е изолиран в Тайланд през 2013 година и няколко години обикаля по света, включително и при нас, и шансът той да предизвика някаква особена заболяемост е нисък, защото доста хора са се срещали с него. Не стои така обаче въпросът със "Сингапур", който е най-новият открит в края на 2016 година – H3N2 и съответно единият от Б-щамовете "Колорадо". Какво обаче точно ще стане, можем да бъдем малко по-прецизни в прогнозите тогава, когато започне грипната вълна – не при нас, а някъде в Европа, най-вероятно в северозападната част".

Министерството на здравеопазването предупреди, че нараства броят на болните от грип и остри респираторни заболявания. Периодът от заразяването до първите симптоми е от 2 до 5 дни, предупреждават още медиците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени