Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка удвоява средствата за борба с климатичните промени

Арнолд Шварценегер: Щатите и градовете са още в Парижкото споразумение

Арнолд Шварценегер заяви в Катовице, че градовете в САЩ са още в Парижкото споразумение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната банка ще предостави 200 милиарда долара за държави, които се нуждаят от помощ да се адаптират към ефектите на глобалното затопляне и да намалят парниковите си емисии, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат на разположение в периода 2021-2025 година и са два пъти повече от отпуснатите от Световната банка за първия 5-годишен период след подписването на Парижкото споразумение за климата.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким отбеляза, че най-бедните и най-уязвими хора са изложени на най-голям риск от глобалното затопляне и призова и други финансови институции да им помагат.

На годишната сесия на конференцията на ООН за климата в полския град Катовице генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш призова за още по-амбициозни мерки срещу климатичните промени. Редица държави обаче са против, включително България. "Глобалното затопляне се превърна във въпрос на живот и смърт за много народи", заяви Гутериш и добави:

"Изоставаме. Няма да постигнем обещаното в Париж за 2020-а година. В същото време обещаното в Париж се оказва недостатъчно. Значи ни трябва огромно увеличение на амбицията".

Доверието в изпълнението на ангажиментите от развитите икономики е подкопано сериозно заради решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение, посочва Франс прес. В Катовице тази теза се постара да обори бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер:

"Щатите и градовете са още в Парижкото споразумение. Финансовите ни институции са в него, академичните - също. Губернаторите и кметовете. Съединените щати са в него. И ние вършим изключителна работа за това. Да, имаме побъркан лидер във Вашингтон, който е извън споразумението. Но запомнете, Америка е повече от Вашингтон или един лидер".

В подкрепа на уверенията си Шварценегер използва популярна фраза от филмовата си кариера:

"Моля ви, умолявам ви на 25-ата сесия следващата година, нека тези местни лидери бъдат част от голяма конференция като тази, за да могат да говорят пряко с вас. Ако ги поканите, обещавам: "Ще се върна!".

Полша, чиято енергетика се крепи на въгледобива, също се обяви за „справедлив преход“ от фосилни към чисти горива. Страната-домакин на конференцията в Катовице предлага декларация, в която се подчертава необходимостта да бъде осигурено „прилично бъдеще“ за работниците, засегнати от прехода.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени