Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп иска да работи за край на надпреварата във въоръжаването между САЩ, Русия и Китай

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще обсъди развитието на военните способности с колегите си от Китай и Русия. Той се надява в бъдеще това да доведе до края на надпреварата във въоръжаването между трите световни сили.

"Сигурен съм, че в един бъдещ момент президентът Си и аз, заедно с президента на Русия, ще започнем дебати по съдържателно прекратяване на превърналото се в значима и неконтролируема надпревара във въоръжаването. САЩ харчат 716 милиарда долара за отбрана. Лудост!" – написа Тръмп в Туитър. 

По-рано тази година американските военни поставиха борбата с Китай и Русия в центъра на новата си стратегия за национална отбрана, като спрямо нея военнослужещи ще бъдат изтеглени от други части на света в подкрепа на променящите се приоритети. 

Същевременно Вашингтон заплаши да се оттегли от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Москва предупреди, че в такъв случай ще бъде принудена да отговори с ответни мерки, за да възобнови военния баланс. Някои европейски страни се опасяват, че ако на договора бъде сложен край, Вашингтон отново може да разположи ядрени ракети с малък и среден обсег в Европа, а Русия да разположи такива ракети в Калининградска област. Това би превърнало Европа в потенциално ядрено бойно поле. 

През март пък Китай увеличи военния си бюджет с 8,1 процента, което е най-високото ниво за последните 3 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени